„A kalózoké a jövő!”

Hirdetés

Az már az előzetes felmérések alapján is világos volt, hogy igen halvány esélyük van a német kalózoknak (Piratenpartei Deutschland), hogy elérjék a törvényhozásba jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, s így megismételjék, sőt felülmúlják a svéd „anyapárt”, a Piratpartiet diadalát, akiknek sikerült (egyelőre egy) képviselőt juttatniuk az Európai Parlamentbe. De a szerzői jogi kérdések körüli viták napról napra élesedése, a Németországban is tapasztalható egyre szigorúbb internet-ellenőrzés, a fiatal szavazók egyértelmű szimpátiája mégis adott számukra némi reményt. A választás azonban a papírformát hozta: habár megduplázták a rájuk szavazók számát nyár óta, az öt százalék még messze van, az előzetes eredmények szerint két százalékkal zárták a szövetségi parlamenti választást.

Ugyanakkor a szerzői jogi rendszer reformjáért és a polgári szabadságjogokért (főként az állami megfigyelés visszaszorításáért) küzdő párt vezetői nem búsulnak, nyilatkozataik szerint maximálisan elégedettek az eredménnyel, s úgy vélik, a jövő már az övék: „Die Zukunft gehört den Piraten”. Ez utóbbit a fizikus Jens Seipenbusch, a kalózpárt elnöke jelentette ki a választás lezárulása után, s a bizakodásra minden oka megvan, mivel egy felmérés szerint az internetbe már beleszületett, 18–24 éves, szavazó korcsoportban a Piratenpartei közel kilenc százalékos népszerűséget élvez, s úgy tűnik, a hagyományos pártok tevékenységében csalódott, újat kívánó fiatal politikusok is szimpatizálnak a mozgalommal, mely hamarosan akár akkora áttörést is elérhet (immár nemzeti szinten), mint a zöld pártok a 20. század végén.

A párt honlapja szerint mindenesetre már elindították kampányukat, hogy a 2010-es észak-rajna–vesztfáliai tartományi választáson megtörjön a jég.

Azóta történt

Előzmények