Már javítják az elszakadt kábeleket

Megkezdődött a múlt pénteken megrongálódott Földközi-tengeri kommunikációs kábelek javítása. A fontos vezetékek kiesése miatt a hétvégén az egész Közel-Keleten és Dél-Ázsiában is akadozott az internet- és telefonszolgáltatás, melynek minőségén néhány országban – köztük Egyiptomban – tudtak eddig csak javítani a forgalom átirányításával. A teljes helyreállítás napokig eltarthat.

Hirdetés

A három szakadt kábel közül kettő egy távközlési vállalatokat tömörítő konzorcium tulajdona, ezeket a France Télécom Marine javítja meg. A francia szolgáltató hajója már a helyszínre érkezett, és megkezdte a Sea-Me-We4 és Sea-Me-We3 nevű vezetékek felkutatását. Ezt egy távvezérelt robot-tengeralattjáróra, a Hectorra bízzák, melynek akár – mivel a szakadt kábelvégek akár kilométerekre is elsodródhattak az eredeti nyomvonaltól – több tíz négyzetkilométernyi területet is át kell vizsgálnia a tengerfenéken. A megtalált kábelvégeket aztán felhúzzák a hajóra, ahol az azokban futó optikai szálakat aprólékos munkával, egyenként illesztik össze ismét. A France Télécom szerint a We4 kábellel december 25-re, a másikkal az év végére végeznek.

A harmadik sérült kábel, a FLAG a Reliance Globalcom birtokában van. A friss híradások szerint az indiai távközlési vállalat szervizhajója is úton van már a helyszínre, és még a héten elvégezheti a vezeték helyreállítását.

Az idén ez már a második alkalom, hogy a Földközi-tengeri kábelek szakadása miatt zavar keletkezett az internetforgalomban. Januárban először Egyiptom partjainál sérült meg egy tengerfenékre fektetett telekommunikációs kábel, nem sokkal később pedig a Katart és az Egyesült Arab Emírségeket összekötő vezeték szakadt el. A közel-keleti térséget és Indiát érintette a Földközi-tengernél történt kábelsérülés, melyet utolsóként, a sorban negyedikként követett a Dubaj partjainál bekövetkezett, feltételezhetően két hajó által okozott, nem szándékos rongálás.

Szakértők szerint rendkívül ritka, hogy három kábel egyszerre rongálódjon meg. A mostani kábelszakadás okait egyelőre nem tárták fel: ugyanúgy lehet a háttérben szándékos rongálás, mint hajók horgonya okozta véletlen baleset vagy tengeralatti földrengés, vulkánkitörés.

Előzmények