Széles sávon 1,25 millióan netezünk

Akárcsak az elmúlt hónapokban, tavaly novemberben is közel két százalékkal nőtt a széles sávú internet-előfizetések száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált gyorsjelentéséből. A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek száma a hónap során 2,8 százalékkal, 400 ezerre, míg az ADSL-előfizetőké 1,2 százalékkal, 730 ezerre emelkedett. Az egykori monopolszolgáltatók (Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő jelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma 1 millió 130 ezer volt, 20 ezerrel több, mint október végén.

Hirdetés

Mivel a jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, a broadband előfizetések száma Magyarországon – a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva – megközelíti az 1,25 milliót. Összességében ez azt jelenti, hogy az egyre népszerűbb mobil-szélessávval és az egyéb vezeték nélküli technológiákkal együtt Magyarországon a lakosság több mint 16 százaléka rendelkezik valamilyen széles sávú előfizetéssel.

A széles sáv terjedésével párhuzamosan – ugyancsak a megszokott trendnek megfelelően – novemberben is tovább csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma, 7 ezerrel, 3 millió 259 ezerre. Közvetítőválasztással az előző havi 827 ezer után 823 ezren éltek.

Novemberben az előfizetők 8152 földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 246 179-re nőtt – áll a jelentésben.

Azóta történt

Előzmények