1985. június 12.

Miamiban megszületett Blake Aaron Ross, amerikai szoftvertervező, a Mozilla Firefox projekt egyik elindítója. Ross már 15 évesen munkát kapott a Netscape Communications Corporationnél, s a Stanford Egyetemen végzett tanulmányait is félbehagyta 2003-ban fejlesztői feladatai miatt. Jelenleg Kaliforniában működtet közös céget Joe Hewittal, a Firebug megalkotójával.

Hirdetés

Blake Ross

Előzmények

  • 2002. június 5.

    Közel négyéves fejlesztés és számtalan előzetes tesztverzió kiadása után megjelent a Mozilla 1.0. Az internetes csomagot azt követően kezdték el fejleszteni, hogy 1998-ban a Netscape közzétette a Communicator forráskódját. A sors iróniája, hogy ebből végül egyetlen sor sem került a szoftverbe, mert a programozók egy új, fürgébb motor, a Gecko megírása mellett döntöttek. A Mozilla elnevezés a Mosaic killa (Mosaic-gyilkos) szókapcsolatból származik, és eredetileg a Netscape Navigator kódneve volt.

  • 1998. március 31.

    A Netscape szabadon hozzáférhetővé teszi a Netscape Communicator 5.0 forráskódját, ezzel hivatalosan is elindítja a Mozilla projektet, amely egy nyílt forráskódú böngésző fejlesztését célozza. A Mozilla 1.0 rendkívül hosszú fejlesztés után – a csomaghoz végül teljesen új kódot írtak – 2002 nyarán jelent meg. E projektből nőtt ki a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező.

  • Európa vezető böngészője: a Firefox

    Igaz, csak akkor érvényes ez az eredmény, ha a kurrens verziókat nézzük.