1975. július 22.

Bill Gates és Paul Allen licencmegállapodást kötnek a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) vállalattal a BASIC programnyelv implementációjáról. Ennek értelmében a két fejlesztő 3000 dollárt kapott a szerződés aláírásakor, illetve minden eladott 4K BASIC után 30, a 8K BASIC után pedig 35 dollár járt nekik.

 

Előzmények

 • 1981. június 25.

  A hat évvel korábban gründolt Microsoft átalakul magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. Az ezek után Microsoft Inc. néven működő céget Washington államban jegyzik be.

 • 1975. április 4.

  Egyre szorosabbra fonódó munkakapcsolatukat a 19 éves Bill Gates és a 22 esztendős Paul Allen azzal pecsételik meg, hogy elhatározzák: formalizálják közös tevékenységüket, és Micro-soft néven társaságot alapítanak. Szigorúan véve e nap a számítástechnikai óriás valódi születésnapja.

 • 1975. március 1.

  E naptól Paul Allen a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) szoftverigazgatója. A MITS Altair 8800 nevű személyi számítógépe január 1-jén jelent meg a Popular Electronics magazin címlapján, s ez adta az ötletet William Henry (Bill) Gatesnek és Allennek, hogy megírjanak rá egy BASIC-interpretert.

 • 1975. január 2.

  A Microsoft két alapítója, Bill Gates és Paul Allen ezen a napon írnak egy levelet az Altair számítógépet gyártó MITS-nek (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), és felajánlják az általuk kifejlesztett BASIC-verziót az Altair 8800 számára. A később megkötött szerződésben használják először cégük megnevezésére a „Micro-Soft” nevet.