Schwartz: elmondom, amit eddig nem mondhattam el

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz

(Infobulvár) Jonathan Schwartz, az Oracle kezébe került Sun Microsystems egykori vezérigazgatója – aki egyébként apai ágon magyar felmenőkkel is rendelkezik – legutóbb akkor kapott nagyobb médiafigyelmet, amikor február elején bejelentette: otthagyja a vállalatot. A fejlemény önmagában is hírértékű lett volna, de még inkább azzá vált attól, hogy azt a Twitteren egy haikuban közölte.

Tegnap aztán ismét előkerült a volt Sun-vezér neve. Schwartz folytatni kezdte évek óta elérhető, de több mint fél éve nem frissített blogját. A bejegyzéseket még a Sun első embereként kezdte írni – vagy írta a nevében a PR-stáb –, de a napló igazán csak most, hogy egy volt vezérigazgató vezeti, vált érdekessé.

Ahogy a blog nemrég frissített leírásában, ars poeticájában szerepel: „Azt hiszem, nagyjából mindent elmondtam már, amit a Sun Microsystems vezérigazgatójaként elmondhattam. De érdekesebb volt ennél az, amiről nem beszélhettem. Erről szól majd ez a blog (és talán egy könyv is). Leginkább.”

Tegnapi bejegyzése az első példa. Ebből az informatikai vállalatok szabadalmi vitáinak szentelt írásból kiderül, hogy a Sunt annak idején az Apple és a Microsoft is fenyegette szabadalombitorlási perrel.

„Együtt érzek a Google-lel – Steve Jobs engem is fenyegetett perrel” – írja. Jobs a később más okokból parkolópályára állított Project Looking Glassban – egy, a Sun által szponzorált, nyílt forrású 3D-s asztali környezetben – fedezte fel cége levédett megoldásait. Schwartz azzal vágott vissza, hogy emlékei szerint több Apple-termékben is lehetne találni gyanús technológiákat. „Amikor utoljára néztem, a Mac OS Unix-alapokra épült. Mintha a Sunnak lenne néhány operációsrendszer-szabadalma is” – vetette fel, amire hallgatás volt a válasz.

Az írás szerint hasonló érveléssel hárította el Bill Gates és Steve Ballmer zsarolását is, akik az OpenOffice.org irodai csomag miatt helyeztek kilátásba pert, ha a Sun nem fizet minden letöltés után licencdíjat a cégnek. „Megvizsgáltuk a .NET-et, és a helyzet az, hogy rengeteg Java-szabadalmat sért. Akkor hát minden Windows után fizetni fogtok nekünk?” – kérdezte a Microsoft vezetőitől.

Azóta történt

Előzmények