Jön az önmegsemmisítő üzenet

Hirdetés

A Mission: Impossible-sorozat és -mozik elmaradhatatlan kelléke az a küldetést részletező üzenet, amely lejátszás után megsemmisíti önmagát. Egy nemrég gründolt amerikai vállalkozás, a Void Communications LLC ezt a technikát, a nyomtalanul „elpárolgó” üzeneteket hozza el az elektronikus üzleti kommunikáció világába.

A most elindított, beszédes nevű VaporStream a webes e-mail és azonnali üzenetküldés összegyúrásának tekinthető. Ha egy felhasználó üzenetet akar küldeni, be kell jelentkeznie a szolgáltatás titkosított oldalára, ahol egy listából kiválaszthatja a címzett e-mail címét. Miután ezt megtette, az eltűnik a képernyőről; ekkor gépelhető be az üzenet szövege. Elküldés után ez is eltűnik a képernyőről, és a számítógépen sem marad nyoma. A kézbesítésig a VaporStream szervereinek átmeneti memóriájába kerül, majd a címzetthez, aki szintén a weboldalon keresztül nézheti meg, mégpedig úgy, hogy az üzenet fejlécét és szövegét sosem láthatja egy képernyőn. Olvasás után aztán a levél nyomtalanul eltűnik a címzett számítógépéről is.

Hasonlóan működik a válasz is, ezért a felek csak úgy tudnak kommunikálni, ha emlékeznek: mi volt az előzmény. „Sem a feladó, sem a címzett nem rendelkezik a teljes beszélgetés másolatával” – magyarázta Amit Shah, a vállalkozás egyik alapítója az AP hírügynökségnek. A megoldás tehát hasonlóan működik, mint a csak interneten nézhető (streaming) videó, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a szolgáltató szerveréről is törlődik az anyag kézbesítéskor. Az üzeneteket nem lehet továbbítani, szerkeszteni vagy elmenteni, kinyomtatni is legfeljebb a feladó nevét vagy az üzenet szövegét lehet, a kettőt együtt soha.

Sunnyogó vállalatok

Shah szerint a VaporStream szolgáltatás a maga fejenként 40 dolláros éves előfizetési díjával számos vállalat érdeklődését felkelti majd: ők előírhatják majd alkalmazottaiknak, hogy az informális üzleti beszélgetéseiket ezen a rendszeren keresztül folytassák. Segíthet a megoldás elterjedésében, hogy mobil eszközökön – például BlackBerryn – is használható.

Szakértők szerint azonban ez korántsem egyértelmű. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok például aligha használhatják majd a nyomtalan kommunikációt biztosító VaporStreamet, hiszen törvény kötelezi őket az elektronikus üzleti kommunikáció megőrzésére. Előfordulhat az is, hogy a cégek nem bíznak annyira az alkalmazottaikban, hogy biztosítsák számukra ezt a lehetőséget.

„Nem általános, hogy az ügyfelek azzal keresnek meg: »Egy olyan üzenetküldő rendszerre van szükségem, amely eltünteti a beszélgetések nyomait«. Erősen szkeptikus vagyok” – kommentálta a bejelentést Matt Brown, a Forrester Research vezető elemzője. Shah szerint azonban a cégek felállíthatnak feketelistákat, hogy meghatározzák: kik használhatják ezt az üzenetküldési módszert, és kik nem.

A megoldás nyilvánvalóan felkeltheti a bűnözők, terroristák érdeklődését is. A fejlesztők azonban hangsúlyozzák, hogy a VaporStream sem bújik ki a törvényi kötelezettségek alól. Bár a hatóságok nem tudják „lehallgatni” a már befejezett üzenetváltásokat, lehetőségük lesz a jövőbeli kommunikáció figyelésére.

Előzmények

  • Lúzer a Browzar?

    Élesen támadják a nyomtalan böngészést ígérő programot, amelyet többen adware-nek tartanak.