Jön a Tesco gazdaságos szoftver

Hirdetés

A szoftverpiacra is betör a Nagy-Britanniában hagyományosan élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó, de az utóbbi időben számos más területre bemerészkedő Tesco áruházlánc. A társaság saját márkanév alatt fog forgalmazni irodai csomagot, vírusirtót, DVD-író és képszerkesztő szoftvert, melyeket a hasonló termékeknél jóval olcsóbban kínál majd. A terv az, hogy az árakat 20 angol font alatt tartják, miközben például a Microsoft Office 300 fontot kóstál. A Tesco gazdaságos programok először a közel 1900 brit áruház közül csak 100-ban lesznek megvásárolhatók, de egy éven belül az összes polcain megjelennek. Arról, hogy a külföldi – így a Magyarországon található – áruházakban is felbukkannak-e a saját szoftverek, a vállalat nem beszélt.

„A szoftverek esetében nincs választék és az árak magasak. A mi programkínálatunkkal ez változni fog: választási lehetőséget és értéket viszünk arra a piacra, amely hosszú ideig egyiket sem kínálta” – mondta a BBC-nek a cég nevében nyilatkozó Daniel Cook.

A Tesco gazdaságos szoftvereket egy cambridge-i cég, a kizárólagos disztribúcióval és részben fejlesztéssel is foglalkozó Formjet szállítja az áruházlánc számára. Bár erről részleteket nem közöltek, a Formjet partnereinek listája alapján valószínűsíthető, hogy az irodai programcsomag a hazánkban is ismert Ability Office-ra, a vírusirtó pedig a Panda Antivirusra épül.

Elemzők szerint a Tesco szoftverpiaci belépője sikeres lehet. „A Microsoft Office-nak több ingyenes alternatívája van, melyek az internetről letölthetők, de ezeket nem igazán ismerik. Én inkább szemeznék egy 20 fontos Tesco-termékkel, mint hogy 3-400 fontot költsek egy Microsoft Office-ra” – érvelt Gary Stewart skót informatikai szakértő. Mások szerint ugyanakkor nagyobb esélye van az áruházláncnak a ma virágzó IT-biztonsági piacon.

Azóta történt

Előzmények

  • Tesco gazdaságos VoIP

    A szupermarketlánc kedvező IP-telefonszolgáltatás elindítását tervezi – természetesen egyelőre nem nálunk, hanem az anyaországban, Nagy-Britanniában.

  • Piacon az Ability Office 4.1

    A termék a Microsoft irodai csomagjával gyakorlatilag teljesen kompatibilis.