Hirdetés

Jön a lehallgatásbiztos távközlési rendszer?

A kormány kiírta az EDR-tendert: a tíz évre összesen 35-45 milliárd forint értékű távközlési szolgáltatásért valószínűleg hárman szállnak harcba a nyáron. Az első szakaszban a Népszabadság szerint csak alapvető szolgáltatási, referencia-, és garanciakövetelményeket vizsgálnak, a tárgyalásos körre ez után kerülhet sor. Győztest szeptemberben hirdetnek.

Az egységes digitális rádiótávközlő szolgáltatás tenderére, amely az uniós közbeszerzési értesítőben április végén jelent meg, csak ebben a kormányzati ciklusban három éve várnak az érdekeltek, de már 1996 óta szó van arról, hogy le kellene cserélni az elavult, jobbára használhatatlan URH-rendszereket, amelyeken a rendőrök, mentősök és tűzoltók most próbálnak beszélni egymással.

A kormányzat az 2002 végén kialakított modellben gondolkodik, e szerint az állam nem vásárolná meg, csupán a készenléti szervek számára egy cégtől igényelné a megfelelő rádióhálózatot. A rendszer használatáért fizetne a tenderen győztes szolgáltatónak – hasonlóan ahhoz, ahogy a mobiltársaságoknak fizetnek előfizetőik készülékeik, illetve telefonhívásaik után. Így az új, országos hálózat kiépítésének egyszeri 20-25 milliárdos, valamint működtetésének és üzemeltetésének évi 1-2 milliárd forintnyi költsége nem közvetlenül az államot, hanem a szolgáltatót terheli. Az üzlet értéke a 35-45 milliárd forintot is elérheti, ám a terhek az állam számára tíz évre elosztva, évi 3-5 milliárdos szolgáltatási díjban jelennek meg, ami rendkívüli előny a költségvetésnek.

A Népszabadság információi szerint az Antenna Hungária, a Magyar Telekom és az MVM nagy valószínűséggel az indulók között lesz. Ugyanakkor a pályázat meglehetősen szigorú követelményeiből kiderül, hogy eséllyel csak a készenlétieknek készített két európai rendszer, az EADS által forgalmazott Tetrapol, illetve a több szállító kínálta Tetra jöhet szóba. (A követelmények között szerepel a schengeni előírások teljesítése, az pedig csak ezt a két rendszert ismeri el). Jelentős szűrő, hogy a pályázóknak egy Magyarország ötödét lefedő, már működő, hasonló célú rendszert kell referenciaként felmutatniuk – és ilyen nem sokaknak van. Annyira nem, hogy még az e téren piacvezetőnek számító cégek (a Motorola, a Nokia, vagy az EADS) hazai leányvállalatai sem felelnek meg a kritériumoknak. Ez a honi társaságok vezetői körében is meglepetést keltett: a kiírás alapján ők nem, jobbára csak anyavállalatuk vehet részt a pályázaton.

Azóta történt

Előzmények