Jogvédett műveket szabadítana fel a Wikipedia

Hirdetés

A Wikipedia anyaga hamarosan szerzői jogvédelem alatt álló tartalommal bővülhet, ha a közösségi enciklopédia megálmodójának legújabb ötlete valóra válik. Jimmy Wales egy az IDG-nek adott interjúban mondta el: felvetődött, hogy bizonyos védett tartalmak jogait megvásárolnák, és a műveket közkinccsé tennék az oldalon. „Ez még nem egy projekt, csak egy ötlet” – magyarázta.

Wales két héttel ezelőtt egy e-mailt küldött az internetes enciklopédia szerkesztőinek „Álmodozzatok egy kicsit...” címmel. Ebben arra kérte őket, hogy tegyenek javaslatokat azzal kapcsolatban: milyen jogvédelem alatt álló anyagokat lenne érdemes ingyenesen közzétenni. „Olyan munkákra szeretnék példákat gyűjteni a közösség tagjaitól, amelyeket örömmel látnátok felszabadítva, melyeket magunk nem tudunk pótolni, és amelyek, elméletileg, megvásárolhatók és szabaddá tehetők” – írta a levélben.

Noha az e-mailben célzott arra, hogy ezt a kérdést nemrég egy olyan ember szegezte neki, akinek hatalmában áll mindezt megvalósítani, az interjúban nem árulta el, hogy egy ilyen projektet miből tudna a magát jelenleg szponzorok támogatásával és egyéni adományokból fenntartó alapítvány finanszírozni. „Miután kitaláltuk, mi az, amit szabadon elérhetővé szeretnénk tenni, kitaláljuk azt is, hogyan valósítható meg mindez” – titokzatoskodott.

Azóta történt

Előzmények