Jó eredmények a Pannonnál

Hirdetés

Az éles piaci verseny ellenére 16 százalékkal, 28,37 milliárd forintra nőtt a Pannon GSM tavalyi adózás előtti eredménye. A távközlési társaság EBIDTA eredménye szintén fejlődést mutat, hiszen a megelőző évi 57,15 milliárd forint után tavaly 61,05 milliárd forintot ért el – derült ki a társaság sajtótájékoztatóján. Az árbevétel ugyancsak bővült a 2002. évihez képest, 8 százalékkal, 170,47 milliárd forintra. Az előfizetők száma ugyancsak gyarapodott, december végén 2,846 millió előfizetőt regisztráltak, ami 8 százalékkal haladja meg az előző év ugyanezen időszakában nyilvántartottat. Utóbbi mutatóval egyébként a Pannon GSM a magyar piac 35,4 százalékát fedte le a használatban lévő kártyák esetében. Az utolsó negyedévben már korántsem ennyire látványosak az adatok, hiszen az árbevétel ugyan 6 százalékkal, 46,47 milliárd forintra bővült, azonban az üzemi eredmény 23 százalékkal, az adózás előtti profit 11 százalékkal, az EBITDA pedig 7 százalékkal esett vissza.

Ez elsősorban annak a következménye, hogy a hazai mobilpiac immár telítődött – a legfrissebb KSH-adatok alapján számolt penetráció meghaladja a 78,5 százalékot –, így például az új előfizetők növekménye is lényegesen kisebb volt, mint a múlt év ugyanezen időszakában. Ráadásul az egy előfizetőre jutó átlagos havi költés – az utolsó negyedévben – 5676 forintról 5477 forintra csökkent. Éves szinten még nagyobb a visszaesés, mivel a 2002. évi 5732 forintról 5245 forintra süllyedt az utóbbi mutató értéke.

Az eredményekkel kapcsolatban Király István, a társaság marketingigazgatója megjegyezte, hogy meglehetősen nehéz évet zárt a GSM-ágazat. Az év két jól elkülöníthető időszakra osztható. Az első félévben a magyar piacon legújabb szolgáltató, a Vodafone egyes hívási modellek tekintetében 20-30 százalékos árelőnyt alakított ki a másik két szolgáltatóval szemben. A második félévben azonban a piaci verseny hatására eltűnt ez az árkülönbség. Kiemelte, idén az ügyfélmegtartásra koncentrálnak majd a társaságok.

Azóta történt

Előzmények