Jelentős változások a vállalkozásfejlesztés területén

Hirdetés


Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára 2007. január 11-én a budapesti  sajtótájékoztatón bejelentette: megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., amelyet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht., valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hoztak létre.

A szakállamtitkár elmondta, hogy az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. Kitért arra, hogy az GOP-ban (Gazdaságfejlesztés Operatív Program) a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz (GVOP) képest például, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok, rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.

Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé teszi a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Már létrehozták Budapesten a központi, illetve a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatokat, és dolgoznak a vidéki hálózat bővítésén, egységesítésén. Ezért tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.

Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot irányító hatóság vezetője ismertette, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is. A biztosítékok változásával kapcsolatban elhangzott, hogy 5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára, s a támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz a pályázati adatlap is.

Az ütemezéssel kapcsolatosan közzétették: a GOP első pályázatainak tervezetét szakmai egyeztetésre bocsátotta az NFÜ, s január végén írják ki a pályázatokat. Ezt követően március után, illetve májusban várhatók további pályázati kiírások a GOP-ban.

Azóta történt

Előzmények