Jogi háborút kezd az Amazon Elon Muskkal

Az Amazon kijelentette az amerikai hatóságok számára: Elon Musk - a Tesla és a SpaceX ügyvezetője - szerintük nem hiszi, hogy rá érvényesek a kormány szabályai.

Az Amazon arra figyelmeztette az amerikai hatóságokat, hogy szerintük Elon Musk nem hisz abban, hogy a kormány szabályai rá érvényesek.

Az Amazon az FCC-hez nyújtotta be a legutóbbi, igen kritikus, éles hangvételű panaszát, amelyben azzal vádolja Elon Muskot (és a SpaceX céget), hogy számos kormányzati szabályozást figyelmen kívül hagy, többek között az FAA előírásait is.

Az Amazon megfogalmazása szerint mindegy, hogy a licenc nélküli antennákkal felszerelt műholdak fellövéséről, az engedély nélküli rakétakilövésekről, az engedély nélküli kilövőtorony megépítéséről, a jogellenesen újranyitott gyárakról van szó, a SpaceX és a többi Musk-vezette cég nézete egyértelmű: a szabályok más emberekre vonatkoznak, aki pedig azokhoz ragaszkodik vagy a betartásukat kéri, gúnyolódást érdemel. Az Amazon azt írta: ha az FCC szabályozná a képmutatást, akkor a SpaceX miatt nagyon elfoglalt lenne.

A beadványt egyik fél sem kívánta kommentálni.


[+]

Az Amazon egyébként a Kuiper projekt keretében 10 milliárd dollárból több mint 3000 műholddal biztosítana internetelérést a világűrből, a SpaceX és a Starlink riválisaként. Eközben Jeff Bezos és Elon Musk űrcégei, a Blue Origin és a SpaceX folyamatos csatát vívnak a NASA szerződéseiért, a Blue Origin meg is támadott egy 2,9 milliárd dolláros szerződést. Azután augusztus 25-én arra kérte az FCC-t, utasítsa vissza a SpaceX módosított műholdkonfigurációs terveit, mert azok nem felelnek meg a szabályoknak és semmilyen fontos részletet nem konkretizáltak bennük.

A SpaceX a saját beadványában eközben azzal vádolja az Amazont, hogy mindent megtesznek a SpaceX terveinek késleltetéséért, és régóta le akarják lassítani az ellenfeleiket. A SpaceX panasza szerint míg ők több mint 1700 műholdat telepítettek, az Amazon még az interferenciakérdésen és a törmelék problémáján sem jutott túl. A SpaceX szerint az Amazon le van maradva a riválisoktól, és mindent megtesz jogi úton, hogy hatósági akadályokat gördítsen a versenytársai elé, miközben azok még jobban lehagyják az Amazont.

Az Amazon szerint a SpaceX gúnyt űz a törvényekből és szabályokból, és azzal a szóval jellemezhető, hogy versenyellenes.

Azóta történt

Előzmények