Javult a számítógépek minősége

Hirdetés

Ma jobban bírják a számítógépek, az alkatrészeik ritkábban romlanak el, mint két-három évvel ezelőtt – állítja a Gartner. A piackutató jelentése szerint a PC-s hardverek meghibásodási aránya 25 százalékkal csökkent az elmúlt két évben, és a noteszgépek is jóval megbízhatóbbak lettek, igaz, az asztali gépeket e téren még nem sikerült utolérniük.

Mivel a gyártók általában nem hozzák nyilvánosságra termékeik meghibásodási arányszámait, a Gartner szervizektől és nagyobb viszonteladóktól gyűjtött adatokat. Az elemzők meghibásodásoknak tekintettek minden olyan esetet, amely egy alkatrész cseréjét vonta maga után.

A jelentés szerint a 2003 és 2004 között gyártott notebookok esetében a tulajdonosok 20 százaléka jelentett valamiféle hibát a vásárlás utáni első évben, míg a negyedik évre ez az arány 28 százalékra emelkedhet – jósolja a Gartner. A tavaly és az idén gyártott modellek esetében az első évben már csak 15 százalékos volt a meghibásodási arány, amely 22 százalékra nőhet a negyedik évre. Az asztali számítógépek esetében a vásárlás utáni évben tapasztalt hibák aránya 7-ről 5 százalékra csökkent.

A Gartner szerint a javulás a magasabb szintű minőségbiztosításnak tudható be. Néhány éve a gyártók elsődleges szempontja az volt, hogy minél gyorsabban és minél olcsóbbak jelenjenek meg a piacon egy új termékkel. Ez gyakran azt jelentette, hogy a hardverek tesztelése nem volt elég alapos. Mára azonban felismerték, hogy a gyártás során megspórolt pénzt elviszik a garanciális javítások.

A jelentés arra is kitér, hogy míg korábban a kijelző törött el leggyakrabban a notebookoknál, ma már az alaplap- és merevlemezhiba a legjellemzőbb. Ugyanez a két alkatrész hibásodik meg legtöbbször az asztali gépek esetében is.

Előzmények