Hirdetés

2018. június 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

JavaScript, Java és Python a programnyelvek élmezőnyében

 • (f)
 • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Ruby három helyet rontott, a PHP csak a negyedik. A GitHub és a Stack Overflow adataiból dolgozó toplistán érdekes mozgások figyelhetők meg.

A 2002-ben alapított elemzőcég, a RedMonk kiadta legújabb programnyelvi toplistáját. A népszerűséget a GitHub és a Stack Overflow adatai alapján határozták meg. Most először fordult elő, hogy a GitHub információ a pull requestekre és nem a repsotiry-k számára támaszkodtak. Ez hozott némi változást.

 1. JavaScript
 2. Java
 3. Python
 4. PHP
 5. C#
 6. C++
 7. CSS
 8. Ruby
 9. C
 10. Objective-C
 11. Scala
 12. Shell
 13. Swift
 14. R
 15. Go
 16. Perl
 17. TypeScript
 18. PowerShell
 19. Haskell
 20. Clojure, CofeeScript, Lua, Matlab

A TOP10-ben átlagosan 1-1 helyezéssel kerültek előrébb vagy hátrébb a programnyelvek, a legtöbbet a Python profitált a metodikai váltásból, 3 helyet javítva korábbi eredményén. Említést érdemel még, hogy a Ruby lecsúszott az ötödik helyről, meg sem állva a nyolcadik legnépszerűbb programnyelv címig.

Sokat javított viszont a Swift eredményein a pull request alapú mérés, a 13. helyre sorolta így a RedMonk, a GitHub listáján pedig 8 helyet ugrott előre az előző negyedéves pozíciójához képest. A PowerShellnek is jót tett a nyílt forráskódúvá válás, a GitHub listáján a harminchatodik helyről ugrott a tizenkilencedikre mindössze három hónap alatt, a Stack Overflow közös listáján pedig a 18. helyen végzett.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.