Játékbabákat kell elpusztítania a német szülőknek

A hatóság állásfoglalása szerint megfigyelésre alkalmasak az internetre kapcsolódó babák, ezért meg kell semmisíteni őket.

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség, a BNetzA (Bundesnetzagentur) azt kéri a szülőktől, legyenek kedvesek és pusztítsák el az internethez kapcsolódó babákat, melyek mostanában egyre divatosabbak.

A Gazdasági és Technológiai minisztérium alatt tevékenykedő ügynökség a My Friend Cayla nevű játékot vizsgálva jutott arra, hogy a mikrofonnal és hangszóróval felszerelt, közvetve az internetre kapcsolódó baba rejtett kommunikációs eszköznek minősül, így pedig a német telekommunikációs törvény vonatkozik rá.

A játék lényege, hogy a gyerekek kérdéseit egy okostelefononos appal kommunikálva, Bluetooth kapcsolaton harmadik félnek továbbítja az interneten keresztül, a Nuance alakítja írott szöveggé a hallottakat, majd a központi szerver küldi vissza a választ a gyereknek, amit a baba hangján egy Text-to-Speech motorral szólaltatnak meg.

Csakhogy Cayla nem valami biztonságos, véli a BNetzA, a gyártó Genesis Toys nem törődött azzal, hogy egy bűnöző könnyedén átveheti az irányítást felette, és így egyrészt lehallgatásra alkalmassá válik a baba, de ami még nagyobb baj, akármit mondhat a gyereknek a feltört rendszeren keresztül.

Decemberben már amerikai és európai vásárlók próbáltak nyomást gyakorolni a gyártóra illetve a hatóságokra, ám különösebb sikert nem értek el. A németeknél viszont szigorúbb a magánélethez való jogi törvény szövege, történelmi okokból eredően pedig a félelem is a megfigyeléssel kapcsolatosan.

A Sueddeutsche Zeitungnak nyilatkozva a BNetzA szóvivője elmondta, a törvény egyértelműen tiltja a titkos megfigyelésre alkalmas termékek értékesítését, legyen szó szemetesről vagy tűzjelzőről, netalán egy gyerekjátékról.

Azóta történt

Előzmények

  • Játéktermi zenék ebédre

    Rengeteg klasszikus számot pakolt fel a Spotify-ra a SEGA, köztük az OutRun, a Sonic, illetve a NiGHTS zenéit is.

  • Kémkedő babák

    Az IoT betört a játékok piacára is, ám mindennek komoly adatvédelmi következményei lehetnek.