2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » M2M rovat

Kémkedő babák

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az IoT betört a játékok piacára is, ám mindennek komoly adatvédelmi következményei lehetnek.

Egyre nagyobb divat az intelligens, azaz internetkapcsolattal ellátott játékok vásárlása, ám ezek talán nem minden kockázat nélkül valóak.

H​i​r​d​e​tés

Legalábbis ez derül ki abból panaszból, melyet 18 fogyasztóvédelmi jogvédő egyesület nyújtott be az amerikai piacfelügyelethez (Federal Trade Commission – FTC), illetve az Európai Unió hatóságaihoz. A szervezetek azt állítják, hogy a Genesis Toys, illetve technológiai partnere, a Nuance olyan játékokat gyártanak, melyek képesek rögzíteni és a neten keresztül továbbítani a gyerek és a baba „beszélgetését”, és ezzel megsértik a személyiségi jogokat és az adatvédelmi törvényeket.

Mivel a vállalatokhoz eljuttatott felvételek sorsa nem követhető, ezért azok visszaélhetnek velük, például eladhatják harmadik feleknek (mondjuk reklámügynökségeknek), illetve átadhatják azt a rendőrségnek és más szerveknek. (A Nuance például fejlett beszédfelismerő technológiával rendelkezik, erre specializálódtak, és saját szabályzatuk szerint szabadon bánhatnak az általuk begyűjtött mintákkal, rögzített felvételekkel.)

A szervezetek panaszukban azt is leírják, hogy a Genesis nem oldotta meg, hogy külső eszközökkel Bluetooth segítségével ne lehessen a babák elektronikus rendszerére felcsatlakozni, így a játékok lehallgató berendezésekként is használhatóak.

Azt még nem tudni, hogy az FTC vagy az EU hatóságai vizsgálatot indítanak-e a panasz alapján.

Előzmények

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.