Bűncselekmény lesz a letöltés Japánban, börtön jár érte

A japán kiadói ipar erejét mutathatja, hogy jelen pillanatban folyik az ottani szerzői jogi törvény módosításának folyamata, és ennek legnagyobb vihart kiváltó pontja szerint az eddig polgári peres eseteknek számító illegális letöltési ügyeket gyakorlatilag, a szankciókat illetően átminősítenék bűnügyekké, és a javaslat szerint a jogosulatlan film- vagy zeneletöltésért a jövőben akár kétévnyi börtönt vagy 2 millió jen (kb. 5,7 millió forint) büntetést is ki lehetne szabni. A javaslat elképesztő mértékben kiszélesítené a büntetendő cselekmények halmazát: ide tartozna például az, ha valaki egy másolásvédett lemezről másolatot készít egy másik lemezre vagy merevlemezre (általánosságban: minden másolásvédelem megkerülése).

A japán parlament tegnap első körben már elfogadta a tervek szerint októberben életbe lépő módosítást. A hivatalos eljárás és vita is folyik még, és erre minden bizonnyal nagy hatással lesz a hatalmas médiavisszhang, ami a tervezet kapcsán feltámadt.

Jelentéktelen

A japán kiadói szövetség természetesen hangosan és örömmel üdvözölte a tervezetet, a Sony zenei szórakoztatóipari üzletágának vezetője, Kitagava Naoki, aki egyben a kiadói szövetség elnöke is, nyilatkozatában elmondta, hogy az új rendelkezés minden bizonnyal vissza fogja szorítani az illegális internetes tartalomterjesztést.

Nem így vélekedik azonban a japán ügyvédi kamarák szövetsége, akik közleményükben kijelentették, hogy a törvény az illegális letöltést polgári peres ügyként kezeli, az erről szóló szabályozást 2009-ben fogadták el, és még nem telt el elég idő, hogy a rendelkezés hatásait felmérjék. Emellett hozzáteszik, hogy „a személyes tevékenységek bűntényként kezelése roppant veszélyes lehet, ugyanakkor az egyének által személyes használatra végzett illegális letöltések által a tulajdonban okozott kár roppant jelentéktelen”.

Ez utóbbi mondattal feltehetően kétségeiket fejezik ki a kiadói szövetség adatainak valóságosságával kapcsolatban, ugyanis a kiadók egy tanulmányukban azt állítják, hogy 2010-ben a japánok 4,36 milliárd fájlt töltöttek le illegálisan, míg ezzel szemben csak 440 milliót úgy, hogy fizettek érte.

Azóta történt

Előzmények