Japán hamarosan a legmodernebb chipeket szállíthatja

301 millió dolláros kutatás-fejlesztési támogatást nyújt Japán, a Rapidus és az egyetemek a 2 nm-esnél is modernebb chipeket célozták meg.

A világ számos pontján óriási támogatásokkal ösztönzik a chipgyártást, több ország is szeretne ilyen téren a világ vezető hatalmává válni. Nem csak az USA-nak, az EU-nak és Kínának vannak ilyen törekvései, Japán és India is nagy erőket mozgatnak meg.

Japán a múlt hét végén közölte például, hogy 301 millió dolláros támogatást nyújt az LSTC-nek, így lényegében a Rapidusnak és egyetemeknek, kutatás-fejlesztési intézményeknek.

Japán szeretne meghatározó lenne a chipgyártás terén, a Rapidus pedig mostanra dollármilliárdnyi kedvezményeket kapott. A jelentések szerint nem csak a 2 nm-es chipeket szeretnék sorozatgyártani , de a még modernebb lapkákat is.

Nemrég a TSMC jelentette be, hogy egy második gyárat is épít Japánban.

Könnyű dolga persze nem lesz a japánoknak. Az USA például szintén a múlt hét végén közölte, hogy 11 milliárd dollárt költ félvezetőkhöz kapcsolódó kutatás-fejlesztésre, továbbá az 5 milliárd dolláros National Semiconductor Technology Centert is elindítja. Kína chipgyártói eközben már idén következőgenerációs mobilos chipeket gyárthatnak, amerikai szankciók ide vagy oda, jelentette a Financial Times. Az izraeli Tower pedig 8 milliárdos chipgyárat vinne Indiába.

Azóta történt

Előzmények