Japán és Dél-Korea elintézte, hogy dráguljon a memória

Két hét alatt 20% fölötti az áremelkedés, de lehet, hogy nincs vége.

Még július negyedikén lépett érvénybe egy rendelet Japánban, amely korlátozza a bizonyos kémiai anyagok Dél-Koreába való exportálását, ideértve az okostelefon és televízió kijelzőkben használt fluorinált polimidet és a félvezetők előállításához szükséges hidrogén-fluridot. Innentől kezdve a japán beszállítóknak külön engedélyt kell kérniük azzal kapcsolatosan, hogy az említett anyagokat Dél-Koreába szállíthassák, aminek nem kevés, akár három hónapos lehet az átfutási ideje.

Már akkor lehetett sejteni, hogy ez áremelkedéshez vezethet a memóriapiacon, és a KBS World Radio beszámolója szerint ez már érezhető is, ugyanis az elmúlt héten 14,6%-kal, míg a hónap eleje óta 23%-kal drágult a 8 gigabites DDR4-es DRAM lapkák átlagára, vagyis múlt pénteken 3,74 dollárt kellett fizetni darabjáért.

Mivel a piaci igényeket tekintve különösebb változás nem volt, így a szakértők az áremelkedést a Japán és Dél-Korea közötti csatorozásra vezetik vissza, illetve megjegyzik, hogy talán kismértékben a Toshiba és a Western Digital Yokkaichi-i gyárainak váratlan leállása is felelhet érte, de ez messze nem volt annyira jelentős, hogy ilyen mértékű drágulást okozzon.

Valószínű, hogy még nincs vége az áremelkedésnek, mivel a Samsung és a Hynix pont érintettje a Japán és Dél-Korea közötti nézeteltérések okozta következményeknek, amitől jelentősen visszaeshet a termelés.