1993. január 20.

A Microsoft piaci értéke (26,78 milliárd dollár) először haladja meg az IBM-ét (26,76 milliárd dollár). Ezzel a redmondi szoftvercég a világ legértékesebb informatikai vállalatává és egyben az Egyesült Államok 14. legnagyobb vállalkozásává vált.

Microsoft

Azóta történt

  • 1964. január 24.

    Az IBM adatfeldolgozással foglalkozó üzletága (Data Processing Division – DPD) bevezeti a piacra az IBM 7770 Audio Response Unit nevű egységet. Ez a szerkezet egy automatikus válaszjeladó volt, egy távbeszélő-számítógép kapcsolatot biztosító egység, mely telefonon biztosított lehetőséget az informatikai rendszerbe való belépésre.

  • 1983. január 26.

    A Mitchell Kapor által alapított Lotus Software kiadta az IBM PC-k első „killer appját” (az iparágat előrehajtó, élenjáró technológiai megoldásokkal rendelkező, új alkalmazását), a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot. A VisiCalcot kiszorító program népszerűsége az 1980-as években nagyban hozzájárult az IBM PC-k, illetve a DOS népszerűséghez és gyors elterjedéséhez, nagyon sok eleme, funkciója, kezelési sajátossága szabványként terjedt el.

  • 2001. február 5.

    A Microsoft bejelenti, hogy a következő irodai csomag, az Office 10 for Windows hivatalos neve Office XP lesz, a következő operációs rendszert pedig Windows XP-nek fogják hívni (az XP az experience – élmény – szó rövidítése).

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.

Előzmények

  • 1919. január 14.

    Megszületett Nathaniel Rochester, az IBM 701 főkonstruktőre. Ez a Defense Calculator néven fejlesztett gép volt az IBM első kereskedelmi forgalomban árusított, tudományos célú – és egyben első tárolt programozású – számítógépe. 1953-ban mutatták be.