1938. január 17.

Howard Aiken lezárja a Harvard Egyetem elnökének februárban hivatalosan is beterjesztett javaslatot, melyben azt vázolja, hogy miképpen lehetne létrehozni egy automata számológépet. A történeti előzményeket is taglaló szövegben olvasható elképzelések vezettek el a Mark I számítógép megépítéséhez.

Hirdetés

Aiken
Howard Aiken

Aiken proposal
Nagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

  • 1900. március 9.

    Az egyesült államokbeli Hobokenben megszületett Howard H. Aiken, a számítástechnika egyik úttörője. Az ő vezetésével építették meg 1939 és 1944 között a Harvard Egyetemen az első teljesen automatikusan működő általános célú digitális számítógépet, a Mark I-et. A 15,3 m hosszú, 2,4 m magas, 31 és fél tonna súlyú gép lyukszalagra kódolt utasítások segítségével dolgozott.

  • 1939. március 31.

    A Harvard Egyetem és az IBM aláírják azt megállapodást, melynek alapján elkezdődtek az első általános célú számítógép, a Mark I (más néven: ASCC – Automatic Sequence Controlled Calculator) megépítésének munkálatai. A Howard Aiken vezetésével zajló projekt 1944-ig tartott, ekkorra készült el a körülbelül öt tonna súlyú, több mint 750 ezer alkatrészt tartalmazó „Óriás Agy”.

  • 1947. szeptember 9.

    Megtalálták az első valódi számítógépes „bugot” (magyarul: bogár): a Harvard Egyetemen működő Mark II hibás működését egy, az egyik relé érintkezői közé szorult molylepke okozta. Az operátorok a rovart eltávolították, és beragasztották a gép naplójába. A legenda szerint azóta hívják bugnak a számítógépes hibákat (eltávolításukat pedig debuggingnak), ám valójában a szót az angol műszaki szakzsargonban már a 19. század óta használták ilyen értelemben.

  • 1937. november 3.

    A Harvard Egyetemen dolgozó Howard. H. Aiken levelet ír egy számítógép kifejlesztésének ötletéről az IBM alkalmazásában lévő J. W. Bryce-nak, s ezzel indul meg az a szakmai együttműködés, melynek végeredménye a híres Mark I (más néven: ASCC – Automatic Sequence Controlled Calculator) gép, az „Óriási Agy” megalkotása lett.