Elérte végleges pozícióját a James Webb űrteleszkóp

Nagyon hosszú ideig tartott a projekt megvalósítása, de egyre közelebb a szenzációkat ígérő megfigyelőmunka megindítása.

A NASA tegnap este jelentette be, hogy a James Webb űrtávcső magyar idő szerint este nyolc körül végrehajtotta utolsó, mintegy öt percig tartó pályakorrekcióját, így végleges pályára állt.

Hirdetés

Mint már oly sokszor leírták, a kb. héttonnás távcső a Földtől másfél millió kilométerre, a viszonylagos stabilitást biztosító, úgynevezett Lagrange-pontok közül a másodikban (L2) helyezkedik el, itt fogja megkezdeni tényleges megfigyelési munkáját idén júniusban. Mivel az L2 a kevésbé stabil Lagrange-pontok közé tartozik, illetve hogy a napszél nyomását ellensúlyozzák, időről időre újabb pályakorrekciókra lesz szükség – ezért is volt fontos, hogy a mostani manőver kapcsán a lehető legkevesebb hajtóanyagot használják fel, és ez a bejelentés szerint sikerült is.

A következő hónapokban tesztek sorozata, illetve a fáradságos finombeállítás következik, hogy a 6,5 méteres tükörrel rendelkező távcső eddig elérhetetlen megfigyeléseket végezzen az infravörös tartományban – pl. hogy láthassuk a nem sokkal az ősrobbanás utáni, 13 milliárd évvel ezelőtti univerzum égitesteinek állapotát.

Előzmények