James Bond legvadabb lehallgatója van a zsebedben csak nem tudsz róla

A hangok tárgyakba ütközve rezgésre késztetik azokat. Ezt már mindannyian megtapasztalhattuk koncerteken, a mélynyomó előtt állva, vagy akár egy fülhallgatóval a fülünkben. Ezeket a rezgéseket azonban arra is lehet használni, hogy nagysebességű videót készítve a rezgő tárgyról visszanyerjük az eredeti hangok egy jelentős részét.

Hirdetés

Egy pohár víz, a virágok, vagy akár a chipses zacskó is vizuális mikrofonná válhat, ha ügyesen használjuk a technikát. Sőt, a redőnyzárnak (rolling shutter) hála még a hagyományos sebességű videófelvételekkel is képesek lehetünk vizuális mikrofonként használni a petúniát, tehát megfelelő körülmények között a mai mobiltelefonok lencséje is elég a feladatra.

A téma iránt érdeklődőkben persze felmerülhet, hogy miben más ez, mint egy lézeres mikrofon. A különbség abból adódik, hogy a videóban is látható, vizuális kamerákkal passzív megoldást használunk, nincs szükség drága felszerelésre. Arra is jó lehet a módszer, hogy ha elfelejtettük ellenőrizni a mikrofon állapotát felvétel előtt, akkor később a képek alapján rekonstruáljuk az elhangzottakat.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói remek prezentációs videót készítettek a jelenségről, illetve részletesen dokumentálták is a folyamatot, melyet ezen a linken lehet elérni. A későbbiekben a dekódoló szoftver kódját is közkinccsé teszik majd, de erre egyelőre még várni kell.

Azóta történt

Előzmények