Kibertámadás érte az izraeli víziközműveket

Azt gyanítják, hogy kiberterroristák állnak a behatolási kísérletek mögött.

Az izraeli Nemzeti Kibervédelmi Igazgatóság pár napja figyelmeztetést adott ki, melyben arról tájékoztatják az érintetteket, hogy április 23-án kibertámadás érte az ország víziközmű-szolgáltatóit: a behatolók megpróbálták átvenni az irányítást a víztározók és szivattyútelepek vezérlőrendszerei fölött.

Hasonló figyelmeztetést adott ki az izraeli CERT, valamint a vízügyi hatóság is. A vállalatok ugyanakkor nem számoltak be incidensről.

A figyelmeztetésben felhívják a vállalatokat, hogy azonnal cseréljék le a jelszavakat az internethez csatlakozó rendszerekben, illetve – ha eddig nem tették meg –, hogy frissítsék az érintett berendezések firmware-eit. Amennyiben a jelszócsere egyelőre nem lehetséges, írják, válasszák le a rendszereket az internetről mindaddig, amíg biztonságos szoftverek nem kerülnek a régiek helyére. Egy helyi tudósítás szerint külön kiemelik, hogy az operációs rendszerek, valamint a klóradagolást végző berendezések esetében mindenképp változtassák meg a jelszavakat, mert a feltételezés szerint ezek voltak a fő célpontok.

A ZDNet úgy tudja izraeli kormányzati körökből, hogy a figyelmeztetés kiadásához az vezetett, hogy a ClearSky nevű biztonsági cég hiányosságokat talált az ipari infrastrukturális rendszerekben. Jelentésükben állítólag az olvasható, hogy azonosítottak egy Jerusalem Electronic Army (J.E.Army) nevű iszlamista csoportot a közösségi médiában – szinte minden nagyobb platformon jelen vannak –, akik azt terjesztik, hogy számtalan izraeli állami rendszerbe sikeresen törtek be. A ClearSky feltételezése szerint a csoport összekapcsolható a Gaza Cybergang néven ismert, arab nyelvűeket tömörítő hackertársasággal, akikről úgy vélik, hogy Palesztinából indítják támadásaikat.

Azóta történt

Előzmények