IVSZ: közös irányítást az informatikának és a távközlésnek!

A napokban egy parlamenti felszólalás kapcsán ismét felmerült az a javaslat, hogy a kormányzat integrálja egy struktúrába az informatika és a távközlés irányítását. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) álláspontja szerint ez kedvező és a fejlődést elősegítő változás lehet, mely igazodna a világban zajló piaci folyamatokhoz.

Mint ismeretes, a májusban érvénybe lépett kormányátalakítás és struktúraváltozás részeként az informatika a Miniszterelnöki Hivatal, míg a távközlés az újonnan felállított Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium fennhatósága alá került. Az IVSZ májusi állásfoglalásában felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat a világban zajló piaci folyamatoktól idegen és a hazai információs társadalom érdekeit nem szolgáló intézkedést hozott.

„Egy közelmúltban elhangzott parlamenti felszólalás kapcsán újra egy minisztérium alá kerülhet az informatikai és a távközlési iparág irányítása. A kezdeményezést támogatjuk, hiszen a gazdasági és társadalmi szempontokat figyelembe véve e két, szorosan összekapcsolódó területnek egy kézben, akár egy tárca nélküli miniszter kezében a helye” – hangsúlyozta Keresztesi János, az IVSZ elnöke.

Az informatika és a telekommunikáció piacán jól látható integrációs folyamatokat követve az IVSZ már 2007-ben úgy döntött, hogy az informatikai vállalkozások mellett a telekommunikációs cégeket is bevonja tevékenységébe, és egy Telko tagozatot hozott létre. A képviselői indítvány is arra hívja fel a figyelmet, hogy a két terület külön történő kezelése nem logikus, számos hibalehetőséget és szükségtelen rivalizálást, valamint többfejűséget eredményez – áll az IVSZ közleményében.

Azóta történt

Előzmények