IT-biztonsági szakmai fórum létrehozását kezdeményezi az IVSZ

Első lépésként a fórum kellő higgadtsággal és a szükséges szakértelemmel, széleskörű társadalmi-szakmai párbeszéd mentén lefolytatja a szükséges vitákat.

Major Gábor főtitkár jegyzi azt a múlt hét végén kiadott közleményt, melyben az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) állásfoglalását fogalmazza meg, és amelynek indításakor hangsúlyozza, hogy a közelmúltban lezajlott világméretű kibertámadások, valamint a T-Systems-BKK e-jegy értékesítés kapcsán napvilágot látott sajnálatos események egyaránt rávilágítottak arra, hogy a digitális átalakulásban felértékelődött az IT-biztonság jelentősége.

Hirdetés

Az elmúlt napokban az is egyértelművé vált – fogalmaz a közlemény –, hogy e kérdéskör megítélésében nincs széles körű konszenzus és a nyilvánosság előtt zajló vitákban egymásnak gyakran ellentmondó, nem egyszer túlzó álláspontok ütköznek, miközben a téma társadalmi megítélése is felemás. Az „etikus hacker” témában folyó vita bebizonyította, hogy haladéktalanul szükség van egy társadalmi-szakmai egyezetetésre az IT-biztonság szabályozási kereteiről és piaci gyakorlatáról.

A digitális transzformáció elkerülhetetlenül olyan jelenséget is felszínre hoz – írja Major Gábor –, amelyekre a piacnak, a szakmai szervezeteknek és a szabályozó államnak is rugalmasan, de ugyanakkor körültekintően célszerű reagálnia. A kiberbiztonság kérdése is ilyen jelenség, amely érinti nem csak a szállítókat, de a megrendelőket, a szabályozót és általában a társadalmi közvéleményt is.

DJP-IVSZ kiberbiztonság szakmai fórum

A fentiek tükrében a Digitális Jólét Program és az IVSZ közösen kezdeményezi egy olyan szakmai fórum létrejöttét, amely kellő higgadtsággal és szükséges szakértelemmel, széleskörű társadalmi-szakmai párbeszéd mentén lefolytatja a szükséges vitákat, és ezekre építve javaslatot dolgoz ki, gyűjt össze arra vonatkozóan, hogy mik az elvárható szakmai és szervezeti gyakorlatok, sztenderdek egy IT-projekt tervezése, megvalósítása során. Továbbá a szakmai konzultációnak ki kell térnie arra is, hogy abban az esetben, ha egy IT-projekt kiberbiztonsági területen elakad, vagy hibák fordulnak elő, akkor milyen protokollok szerint érdemes tovább haladni, hogyan lehet megelőzni a komolyabb problémákat.

„Meggyőződésünk, hogy a digitális átalakulásnak Magyarországon csak akkor lehet mindenki nyertese, ha digitális biztonsága is megfelelően biztosított, ezért is indokolt az IT-biztonság szabályozási kereteinek és a piaci gyakorlatainak szisztematikus, az érintett szereplők bevonásával történő, indulatoktól mentes, tényeken alapuló áttekintése. A Digitális Jólét Program működésének egyik legfontosabb eleme egyébként is a szakmai konzultációk gyakorlata, amelyet az IVSZ az IKT iparágon belüli széles körű szakértői bázisával is támogat. A szakmai fórum elsődleges célja egy alapos, a nemzetközi jó gyakorlatokra is kiterjedő helyzetelemzés, illetve javaslattétel a szakmai és társadalmi vitákat kiváltó kiberbiztonsági kérdések már rövid távon is érezhető kezelésére” – zárul az IVSZ állásfoglalása.

A szakmai fórum létrehozásához az IVSZ Információbiztonság- és Kibervédelem munkacsoportja, illetve az abban részt vevő vállalatok képviselői is felajánlották segítségüket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények