És tényleg Budapest rendezi az ITU világkonferenciáját

Hirdetés

Bár hírértéke nincs, és újdonságot sem jelent, ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesten akkreditált nagykövetek és a külföldi diplomaták előtt bejelentette, hogy az ENSZ infokommunikációs szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ez év őszén a magyar fővárosban tartja telekommunikációs világkonferenciáját (Telecom World).

Az eseménynek azért nincs igazán hírértéke, mivel – ahogy az IT café is beszámolt róla akkor – a világ egyik legrangosabb infokommunikációs szakmai találkozójának megrendezési jogát Budapest még tavaly decemberben megkapta, amikor az előző, a katari fővárosban, Dohában rendezett konferencián Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megállapodott a szervezőkkel a rendezés jogáról. A mai tájékoztató egyetlen értékelhető, bár inkább adminisztrációs jellegű eseménye: Szijjártó Péter és Houlin Zhao, az ITU főtitkára aláírta az ITU Telecom World 2015 rendezvény – amelyet ez év október 12-15. között rendeznek Budapesten – lebonyolításáról, szervezéséről és finanszírozásáról szóló megállapodást.

A Telecom World egyébként valóban fontos esemény, bár lehetséges eredményeit minden esetben befolyásolják az aktuális piaci, politikai és gazdasági körülmények. Igen fontos azért, mivel a főként az internetnek köszönhető globális távközlési problémák megoldására kidolgozott koncepciók itt szoktak ütközni, ahol gyakorlatilag minden érdekelt ország szakmai és politikai apparátusa képviselteti magát, ezért fontos odafigyelni arra, hogy a találkozón milyen trendek rajzolódnak ki, illetve milyen együttműködési megoldások vázolódnak fel – amelyeket persze a gyakorlatba átültetni már sokkal nehezebb.

Azóta történt

Előzmények