ITBN 2014: egy SCADA-támadás élő bemutatója

A szervezők ma jelentették be, hogy az ITBN idén rekordszámú, 80 előadással várja az informatikai biztonság iránt érdeklődőket. A támogatók jóvoltából több mint 100 vezető fejlesztő és döntéshozó fog előadást és demót tartani konferencián. A rendezvény a hazai mellett egyre nagyobb nemzetközi elismerésnek is örvend, amit jól mutat, hogy az előadók közel harmada külföldről érkező, nemzetközi porondon is ismert biztonságtechnikai szakértő.

Változatos programok, neves előadók

A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is érkezik az ITBN-re Nógrádi György biztonságpolitikai szakember, aki a magánélet és a biztonság kérdéseiről, valamint a kiberháború aktualitásairól fog beszélni. Az első nap egyik kiemelt előadását René Pieëte, a McAfee Észak- és Kelet-Európáért felelős senior SE igazgatója tartja majd „Leading The World Into Connected Security” címmel. A szakember többek között beszélni fog a vállalat által képviselt IT biztonsági trendekről, az összekapcsolt biztonsági megoldások fontosságáról, illetve a legújabb generációs védelmi rendszerekről, amelyek már az Intelel közös fejlesztésben kerültek kialakításra.

Ugyancsak az első nap egyik plenáris előadását tartja majd Dominic Storey, a Cisco Systems biztonságtechnikai mérnök vezetője „Practical process control security” címmel. Az előadásban nagy hangsúlyt kap a gyárak, bankok, vasúttársaságok és egyéb létfontosságú informatikai apparátusokkal bíró szolgáltatók felügyeleti irányítását és adatgyűjtését (SCADA) szolgáló rendszere. A prezentáció különlegessége, hogy a szakember élőben bemutatja majd egy SCADA rendszer megtámadását is.

A második nap egyik kiemelt előadója Jakub Jiricek, a Palo Alto rendszermérnöke és információbiztonsági tanácsadója, aki előadásának a „Next generation protection against yet-unknown threats” címet adta. Az előadásban szó lesz az egyik legnehezebben védhető támadási formáról az APT (Advanced Persistent Threats/folyamatos fenyegetést jelentő támadások) melyek hatékonysága rendkívüli egyediségükben és ez által célozható bevetésükben rejlik. A szakember bemutatja a Palo Alto megoldását ezekre a roppant nehezen detektálható károkozókra, ötvözve az új generációs tűzfal-technológiájukat a zártláncú „fenyegetésintelligencia” rendszerükkel.

Stefan Tanese, a Kaspersky Lab senior biztonságtechnikai kutatója jelentkezik az első napon a „Staying Secure In The Age Of Cyber-Surveillance” című előadásával, amely a kiberkémkedés titokzatos és félelmetes világába vezeti a hallgatóságot. Prezentációjából kiderül, hogy a legjobban kidolgozott, legveszélyesebb trójaiak, vírusok vagy férgek feladata ma már nem anyagi természetű, hanem gyakran kormányok és nagyhatalmak fejlesztik ki a kiberháború fegyvereként, céljuk az információszerzés és a megfigyelés. A Magyar Biztonsági Civil Akadémia pedig a FinFisher kémprogramnak és a biztonsági törvény utóéletének témájával foglalkozik majd.

Különlegességek

Egy egészen különleges előadásra is sor kerül az idei ITBN-en. Kevesen tudják, hogy a nemzetközi T-Systems világszínvonalú IT Biztonsági Központja hazai háttérrel működik. Még kevesebben ismerhették meg a központ szakembereinek teljes mértékben nyugat-európai működésből származó gyakorlati tapasztalatait. Idén ebbe a világba tekinthetünk bele az IT Services Hungary segítségével.

Jelen lesz még a konferencián Peter Sandkuijl, a Check Point európai műszaki igazgatója, aki Software-Defined Protection címmel tart majd plenáris előadást, amiben egy olyan átfogó szemléletmódról fog beszélni, ami forradalmasíthatja és egységesítheti a jelenleg alkalmazott biztonsági megközelítéseket.

Az idei ITBN-t Mikko Hyppönen, a neves finn biztonsági guru is jelen lesz egy videóprezentáció formájában „Privacy is not negotiable. Fighting for digital freedom” címmel.

Az ITBN-en való részvétel – a támogatók jóvoltából – továbbra is ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információt a programról vagy a regisztrálási lehetőségről a www.itbn.hu oldalon olvashatunk.

 • Kapcsolódó cégek:
 • ITBN

Azóta történt

Előzmények

 • Végleges az idei Hacktivity programja

  A biztonsági konferencián néhány olyan szakembert is meghallgathatnak az érdeklődők, akik a világ élvonalába tartoznak. Öt napig még kedvezményesen lehet jegyekhez jutni.

 • Böngésző, PDF-olvasó és router is elhasal az Ethical Hacking konferencián

  Újabb látványos törésekkel és azokhoz kapcsolódó részletes elemzésekkel bővült az idei Ethical Hacking konferencia. A mobileszközök és -hálózatok, illetve közösségi oldalak hekkelése mellett böngésző és PDF-olvasó törésével, valamint a routereket célzó, konkrét támadások ismertetésével egészült ki a program.

 • Mozilla blog: mi történt a Magyarországi Web Konferencián?

  Képekkel, videókal és diákkal mutatjuk be, mit történt a múlt szombati szakmai találkozón.