Itaniummal előz az SGI

A Silicon Graphics átvette a vezetést a szuperszámítógépek teljesítményversenyében. A vállalat közleménye szerint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA számára mintegy 50 millió dollárért épített Columbia 42,7 teraflop (billió művelet másodpercenként) kipumpálására képes a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban, és ezzel jelentősen ráver az alig egy hónapja az első helyre felkapaszkodott IBM Blue Gene-prototípus 36,01 teraflopjára.


Forrás: CNET

A rendszer húsz darab, egyenként 512 Intel Itanium 2 processzort tartalmazó nagy teljesítményű kiszolgálóból épül fel, az Intel-lapkák között 6 és 9 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott modellek is vannak – ez utóbbiakat még nem jelentette be hivatalosan a félvezetőgyártó. A Linuxot futtató gépeket gyors InfiniBand hálózat kapcsolja össze.

A NASA számos komplex feladat – köztük az űrrepülőgépek aerodinamikai vizsgálatára és hurrikán-előrejelzésekre – használja a Columbiát, mely körülbelül három kosárlabdapályányi területet foglal el, és mintegy 2 megawattot fogyaszt.

Kérészéletű rekordok

A CNET úgy tudja, hogy a közölt teljesítményadatoknál a rendszer többre is képes. Mint írják, a 42,7 teraflopot a 20-ból csupán 16 szerverrel mérték, ez pedig azt jelenti, hogy az összesen 10 240 Itanium processzorból 2048 – éppen az újabb, nagyobb harmadszintű gyorsítótárral szerelt chipek – nem dolgozott. A teljes rendszer a kiszivárgott hírek szerint 51,9 teraflop tartós teljesítményre képes, csúcsteljesítménye pedig eléri a 61 teraflopot is.

Ám alighanem még ez is csak pünkösdi királyságra lesz elegendő. A japán NEC ugyanis még az idén piacra dobja SX-8 nevű vektor-számítógépét, amelynek maximális teljesítménye a becslések szerint 65 teraflop körül alakul majd. Arról nem is beszélve, hogy a második helyre kényszerített Blue Gene-prototípus csupán egy építőeleme az IBM által a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium számára építendő gigásznak, mely – mikor 2005 elején elkészül – 130 000 processzort tartalmaz majd, csúcsteljesítménye pedig elérheti a 360 teraflopot is.

Azóta történt

Előzmények