Hirdetés

2019. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Egyre több magyar IT-szakember megy külföldre, sokan nem is akarnak visszatérni

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: vg.hu

Az nem lenne baj, sőt, ha a frissen végzett szakemberek néhány évet külföldön töltetnének tapasztalatszerzés céljából, ám egyre növekszik azok aránya, akik kinn is maradnának.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások (IVSZ) Szövetsége nem először jelzi, hogy komoly gondot okoz Magyarországon, hogy a fiatal, képzett informatikus mérnökök csak külföldi munkavállalással látják biztosítva jövőjüket, és sokan közülük nem is szándékoznak visszatérni – írja friss cikkében a vg.hu.

A statisztikák szerint jelentősen megugrott az elmúlt egy-másfél évben a pályájukat külföldön kezdő magyar mérnökök száma. A Telenor egy közelmúltban publikált felmérése szerint például jelenleg a végzős hallgatók 38 százaléka dolgozna szívesebben külföldön, mint itthon, több mint nyolcaduk pedig már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását. A legtöbben – minden bizonnyal a nyelvtudás miatt – Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Svájcban vagy Ausztriában szeretnének dolgozni, s bár a felmérésbe bevont válaszadók többsége úgy nyilatkozott, hogy előbb-utóbb visszatérne hazánkba, közel harmaduk öt évig biztosan a határon túl élne, 10 százalékuk pedig végleg külföldön telepedne le.

Nem elsősorban a pénz a motiváció

A fiatal mérnökök többségét a magasabb fizetés és a jobb életkörülmények vonzzák Nyugat-Európába, illetve a tengeren túlra, de egyre többen vélekednek úgy, hogy a külföldi cégek jobb karrierlehetőséget, és szakmai fejlődést is kínálnak, mint a magyarországiak.

A tendencia és az indoklás azért lehet kissé meglepő, mert az informatikusok jellemzően itthon is jól keresnek, azaz a hazai és a nyugati bérek között különbség sokkal kisebb, mint más szakmákban, ahol a tömeges elvándorlás gondot okoz – állítja Vinnai Balázs, az IND Group ügyvezető igazgatója, aki egyben az IVSZ elnökségi tagja.

A szakember szerint éppen ezért nem is feltétlenül a kezdő fizetésekkel van a probléma, sokkal inkább a hazai társaságok által kínált perspektívával. Ennek pedig elsődleges oka az, hogy itthon még igencsak gyerekcipőben jár a karriertervezés, s a cégek – különösen a kis és középvállalatok – nem tudnak felmutatni a pályakezdőknek egy olyan karrierutat, amely versenyezhet a külföldi lehetőségekkel.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, s ebben az ágazati szereplők is egyetértenek, hogy nem elsősorban magával a külföldi munkavállalással van a gond, hiszen ez a tapasztalatszerzés révén – bizonyos mértékig, és ha az alkalmazottak idővel visszatérnek – még előnyös is lehet a hazai vállalatoknak. A problémát az okozza, hogy az elmúlt időszakban elsősorban a pályakezdők hagyják el az országot, és a fiataloknál egyre gyakoribb, hogy ilyen esetben már családot is külföldön alapítanak, s így nem térnek vissza Magyarországra – figyelmeztetett Vinnai Balázs.

Európa újra menő lesz, fel kéne rá készülni

A munkaerőpiac keresleti oldala ráadásul ágazati szakértők szerint a következő években tovább erősödhet. Az elmúlt években ugyanis globális tendenciává vált, hogy a korábban a feltörekvő országokba, s elsősorban Indiába kihelyezett IT-tevékenységeket – s ezeknek is a nagy hozzáadott értékű, magasan kvalifikált elemeit – a multinacionális cégek szép fokozatosan elkezdték visszahozni Európába.

Ennek magyarázata a kulturális különbségekben keresendő, amelyek kezelése sok esetben nagyobb ráfordítást követelt a vállalatoktól, mint amennyit az adott tevékenység kiszervezésével meg tudtak spórolni. Mivel a földrajzi határként jellemzően a Boszporusz-Moszkva vonalat szokták emlegetni, ez komoly lehetőségeket rejt a kelet-közép-európai országok IT-ágazatának, és így természetesen hazai informatikusoknak is.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.