Kibertámadás ért egy magyar energetikai céget

Mivel lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásról van szó, potenciálisan nagy mennyiségű személyes adat sorsa a tét.

A német bázisú vállalatcsoport magyar leánycége, az ista Magyarország Kft. a honlapján jelentette be, hogy kibertámadást szenvedtek el.

A lakossági energiafogyasztás-méréssel, illetve költségmegosztással és egyéb energetikai megoldásokkal foglalkozó, e szegmensben a magyar piac nagy részét birtokoló vállalkozás közölte, hogy biztonsági okokból a vállalat összes potenciálisan érintett informatikai rendszerét offline állapotba helyezték. Ez természetesen azzal jár, hogy az ügyfelek egyes funkciókat és szolgáltatásokat jelenleg nem tudnak elérni.

Mivel hatalmas mennyiségű személyes adatot kezelnek, az ista értesítette az Adatvédelmi Hatóságot, illetve feljelentést tettek a rendőrségen. Közleményük szerint jelenleg belső és külső szakértők bevonásával zajlik a támadás vizsgálata, valamint a rendszerek helyreállításának előkészítése. Hangsúlyozzák, hogy e pillanatban még nem tudják, hogy történt-e adatvesztés, és ha igen, az milyen mértékű – ezt a vizsgálat fogja felfedni, az eredményről később adnak tájékoztatást.

Augusztus elején a német anyavállalat is hasonló támadásról számolt be, melyről épp tegnap adtak ki új információkat – feltételezhető, hogy a két esemény összfügghet.

Azóta történt

Előzmények