Űrszemét miatt került az ISS

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy ütközést.

A NASA közleménye szerint a két és fél perces műveletben amerikai és orosz repülésirányítók dolgoztak együtt azon, hogy az ütközés elkerülése érdekében átállítsák az állomás röppályáját és távolabb irányítsák azt – írja a Phys.org.

Hirdetés

Az űrszemét 1,4 kilométeres távolságon belül haladt el az ISS mellett. Az asztronauták háromtagú – két orosz és egy amerikai űrhajósból álló – csapatát a Szojuz űrhajó közelébe irányították a manőver kezdetén, hogy szükség esetén evakuálhassanak. A NASA kiemelte, hogy „nagymértékű elővigyázatosságból” tették meg ezt a megelőző intézkedést. Az asztronauták ezt követően visszatérhettek általános feladataikhoz.

A veszélyt jelentő űrszemét egy 2018-as japán rakéta egy darabja volt – közölte Jonathan McDowell asztronauta a Twitteren. A rakéta tavaly 77 darabra hullott szét.

Az ISS a Föld felett mintegy 420 kilométerre, óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel kering. Ekkora sebességnél még a legapróbb objektum is súlyosan károsíthatja a napelemeket vagy az állomás más burkolati elemét.

Ilyen típusú manőverekre rendszeresen szükség van. A NASA közlése szerint 1990 és 2018 között 25 ilyen operáció zajlott le. Jim Bridenstine, a NASA vezetője szintén a Twitteren azt közölte, hogy ez idén az ISS harmadik ilyen manővere.

Egyre többször lesz szükség hasonló intézkedésekre, mivel a Föld körüli pályát egyre nagyobb mértékben szennyezik műholdak, rakéták vagy más, az elmúlt 60 évben az űrbe kilőtt objektumok darabjai.

Azóta történt

Előzmények