A Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos adatok szivároghattak ki

Hirdetés


Nagy valószínűséggel a NASA-t, illetve a Nemzetközi Űrállomást (ISS) érintő érzékeny adatokat szerezhettek meg behatolók, akik egy japán szervezet számítógépét törték fel sikerrel – ismerte el január hatodikai közleményében az érintett, a japán űrkutatás hivatal (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA).

Az ISS számára egy szállítóeszközt (H-II Transfer Vehicle – HTV, becenevén: Konotori) fejlesztő JAXA közleményében leírják, hogy egy trójai programot találtak az egyik alkalmazott gépén – érdekesség, hogy ez az alkalmazott egyszer már megfertőzte a szervezet rendszerét júliusban, amikor megnyitott egy vírusos levélmellékletet.

A felfedezés a fertőzés után egy hónappal történt, így komoly arra az esély, hogy a támadók ez idő alatt rengeteg adathoz juthattak hozzá, többek között közel ezer e-mailcímhez, az intranet loginadataihoz, illetve az ISS működtetésével kapcsolatos NASA-információkhoz. A japán szervezet mérnökei attól tartanak, hogy talán a Konotori fejlesztési adataihoz is hozzáfértek.

A szervezetnél megtették az ilyenkor szükséges és lehetséges óvintézkedéseket: a fertőzött gépet kivették a rendszerből, lecseréltek minden jelszót, és elindították az alapos vizsgálatot, mely az összes számítógépüket érinti.

Azóta történt

Előzmények