ISO-szabvány lett az X3D

A Web3D Consortium bejelentette, hogy az International Standards Organization ISO/IEC 19775. számmal a szabványok közé emelte az X3D-t. A specifikáció hivatalos közétételére várhatóan októberben kerül sor.

Hirdetés

Az 1997-ben standardizált Virtual Reality Modeling Language (VRML97) követőjeként kidolgozott X3D futtatási környezetet és adatátviteli protokollt biztosít különféle hálózati alkalmazások számára, így lehetővé teszi 3D-tartalmak valós idejű továbbítását és megjelenítését. Az X3D számos fájlformátumot és programnyelvet támogat, és az újabb grafikus hardverek adta lehetőségeket is igyekszik kihasználni.

Az X3D fejlesztése nem állt meg, a konzorcium még szeptemberben az ISO elé kívánja terjeszteni a kiegészítéseket és módosításokat tartalmazó Amendment One csomagot, amely támogatja a programozható shadereket, a bonyolultabb textúrázási eljárásokat, az ábrázolási részletesség tágabb határok között való állítását, valamint fejlettebb szövegmegjelenítést és a CAD Distillation Format (CDF) kezelését is biztosítja. Egy korábbi bejelentés szerint ugyancsak folyamatban van az X3D Binary Format kidolgozása, amely a 3D-adatok tömörítése révén gyorsabbá és gazdaságosabbá teszi az adatátvitelt, valamint egy biztonságos kommunikációt lehetővé tevő titkosítás implementálása.

A konzorcium elindítja a X3D Conformance Programot, amelynek keretében a technológiát felhasználó alkalmazások tanúsítására nyílik lehetőség. Az X3D-vel kapcsolatos dokumentumok és maga a specifikáció letölthető a Web3D Consortium honlapjáról.

Azóta történt

  • Új utakon a CAD-ben

    A SolidWorks bejelentette a SolidWorks2007-et, amely a bonyolult tervezőeszközök helyett a terméktervezést helyezi középpontba.

Előzmények