Ismerősöktől jön az új féreg

Hirdetés

Az informatikai biztonsági szoftvereket gyártó Trend Micro közepes szintű riasztást adott ki a Mytob féreg egy új variánsa, az elsősorban Kelet-Európában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Ausztriában észlelt Worm_Mytob.MX miatt. Ez a memóriarezidens kórkozó e-mail üzenetekben csatolt fájlként másolatokat küld önmagáról a címzetteknek saját SMTP motorján keresztül, így könnyen terjed anélkül, hogy levelezőprogramokra kellene hagyatkoznia. Az e-mail címeket az internetes fájlok ideiglenes mappájából, meghatározott kiterjesztésű fájlokból és a felhasználó címjegyzékéből gyűjti be, ezért címzettek azt gondolhatják, hogy ismert forrásból származó üzenetet kaptak, így hajlamosabbak a csatolt állomány megnyitására.

A Mytob.MX a hálózati megosztásokon keresztül is terjed: megkeresi az elérhető megosztott mappákat a hálózaton, és megkísérli saját másolatát elhelyezni ezeken. Emellett véletlenszerű IP-címeket generál, és saját másolatait a további generált címeken található megosztásokon is elhelyezi. A jelszó által védett megosztásokhoz a jelenleg bejelentkezett felhasználó fiókadatait használja.

A féreg hátsó ajtók megnyitására is képes. Más-más portokat használva csatlakozik egy Internet Relay Chat (IRC) szerverre, ahol bejelentkezve egy megadott csatornára parancsokra vár egy távoli rosszindulatú felhasználótól. Az említett rutin a távoli felhasználók számára virtuális hozzáférést biztosít az érintett rendszerekhez, így veszélyezteti a rendszerbiztonságot. A féreg elindíthat egy véletlenszerű portot használó File Transfer Protocol (FTP) szervert is. Miután a számítógép FTP-szerverré változik, a távoli támadó a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül anyagokat tölthet le és fel az érintett rendszeren.

Azóta történt

Előzmények