Iskolába nem való a Vista

Nem javasolja az iskoláknak az átállást a Windows Vista és az Office 2007 Microsoft-termékekre a Becta, a brit oktatási intézmények informatikai beszerzéseit felügyelő és a technikai megoldások oktatási célú felhasználást vizsgáló kormányhivatal. Az oktatási minisztériumnak dolgozó testület most publikált jelentése szerint ugyanis egyik megoldás sem rendelkezik olyan fontos újdonságokkal, amelyek ellensúlyozhatnák a bevezetésük költségeit. „Az a célunk, hogy az iskolák és a felsőoktatási intézmények a pénzükért a lehető legjobb értéket kapják. Mi azt tanácsoljuk, hogy csak akkor térjenek át e termékekre, ha a lépést pénzügyi szempontból indokolni tudják, mert a költségek tetemesek, az előnyök pedig nem láthatóak” – kommentálta a megállapításokat Stephen Lucey, a Becta egyik vezetője.

Az anyag rámutat például, hogy a brit iskolákban telepített számítógépek körülbelül 66 százaléka tartozik a Microsoft definíciója szerinti Vista-képes kategóriába, de csak nagyjából 22 százalék tudná hatékonyan futtatni az új operációs rendszert – emiatt hardverfejlesztésre is költeni kellene. A hivatal úgy kalkulál, hogy az összes angliai és walesi iskola átállítása összesen 175 millió fontot emésztene fel. Ennek egyharmada lenne a szoftvercégnek fizetendő licencdíj, míg a fennmaradó rész új hardverekre és a frissítés levezénylésére menne el.

Az Office 2007 ellen a Becta legfontosabb kifogása az, hogy az új irodai programcsomag a mai napig nem támogatja kielégítő mértékben a szabványos OpenDocument (ODF) formátumot. A későbbi kompatibilitási problémák elkerülése végett a hivatal azt tanácsolja, hogy – azokban az iskolákban, ahol mégis áttérnek – a felhasználók ne a szoftvercsomag új formátumát (Open XML) használják, hanem a dokumentumok mentésekor válasszák a megszokott .doc, .xls és .ppt formátumokat.

A Becta egy évvel ezelőtt – akkor még a kérdéses szoftverek végfelhasználói premierje előtt – már készített egy előzetes tanulmányt erről a kérdésről, és mivel az abban felsorolt problémákat azóta sem küszöbölték ki, a mostani végleges vélemény számos esetben annak megállapításait ismétli meg. A hivatal a Vista telepítésének mérlegelését egyedül új rendszerek kiépítésénél javasolja, miközben az irodai csomagok esetében a legtöbbször ingyenes alternatívák – például az OpenOffice.org vagy a Lotus Symphony – megismerésére bátorít.

Azóta történt

Előzmények