Irodai szoftvercsomag az Apple-től

Hirdetés

A MacWorld Expo rendezvényen mutatta be az Apple a Microsoft Office háttérbe szorítására hivatott irodai csomagját, az iWork '05-öt. A Mac számítógépeken futtatható pakk a két éve megjelent Keynote prezentációkészítő új változata mellett egy saját fejlesztésű szövegszerkesztőt (Pages) tartalmaz.

A vállalat közleménye szerint a január végétől 79 dollárért megvásárolható irodai szoftvercsomag egyik nagy erőssége, hogy lehetőséget ad a Mac OS X operációs rendszer grafikus képességeinek kihasználására. A Pages például – mint írják – látványos tipográfiai megoldásokat ad a felhasználók kezébe, akik így profi körítést adhatnak dokumentumaiknak. „Ennek a szövegszerkesztőnek stílusérzéke van” – mondta a rendezvényen Steve Jobs, az Apple első embere.


Munkában a Pages

Az iWork '05 megjelenése új fejezetet nyithat az Apple és a Microsoft nem éppen felhőtlen viszonyában. Hosszú időn keresztül ugyanis a redmondi szoftvervállalat Office programja volt a Mac OS-re elérhető standard irodai csomag. Az Apple saját AppleWorks pakkja csak visszafogott népszerűségnek örvendett és leginkább csak a közoktatásban használták, ahogy a FileMaker adatbázis-kezelő sem jelentett komoly kihívást a Microsoft Access számára.

A Microsoft a bejelentést követően közölte, hogy nem tervezi a Mac számítógépekre írt Office fejlesztésének felfüggesztését, és az ütemtervnek megfelelően 18-24 havonta új verzióval rukkol elő. Mint kiderült: a Macre írt Office 2004 igen sikeres, megjelenése után három hónappal több fogyott belőle, mint a korábbi verzióból fél év alatt.

A MacWorld Expón bemutatkozott még az iLife '05 is, mely a multimédiás tartalmak szerkesztésére, archiválására használható Apple-alkalmazásokat tartalmazza egy csomagban. Ennek része az iPhoto képszerkesztő, az iMovie videoszerkesztő, az iDVD DVD-készítő, a GarageBand stúdió- és az iTunes multimédiás szoftver. E csomag is január végén kerül a boltokba, ugyancsak 79 dolláros áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt