Iraki hackerek orosz programmal hallgatják le az amerikai kémrepülőket


Komoly politikai vihart okozott az Egyesült Államokban, amikor kiderült – a Pentagon is elismerte tegnap –, hogy iraki felkelők, a megszállás ellen lázadók egy fillérekbe kerülő (26 dolláros) szoftver segítségével behatoltak az amerikai hadsereg robotrepülőinek rendszerének egy szintjére – pontosabban: sikerült lehallgatniuk a járművek és az irányítók kommunikációját.

A botrányt a Wall Street Journal (WSJ) cikke robbantotta ki, mivel bizalmas forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy iraki hackerek hozzfértek azokhoz a videoadásokhoz, melyeket a felderítésre kiküldött MQ-1 Predatorok, a pilóta nélküli gépek továbbítottak az amerikai csapatok részére, s ehhez a művelethez olyan programokat használtak, mint például az állítólag más célra kialakított, orosz fejlesztésű SkyGrabber, melyet az internetről is meg lehet szerezni 26 dollár kifizetése után. Az amerikai katonai hivatalnokok kezdetben azt állították, hogy semmi bizonyíték nem támasztja alá ezt az állítást – ha ez beigazolódna, az komoly csapás lenne a tengerentúli csapatok számára, mivel az emberi életeket megkímélő pilóta nélküli gépek (UAV) egyre nagyobb szerepet játszanak az ázsiai hadszíntereken. A WSJ-t informáló személy a hadseregben dolgozik, s állítása szerint már tavaly év végén felfigyelt a dologra, mivel egy letartóztatott síita felkelőnél egy olyan laptopot találtak, melyen a robotrepülők felvételei is rajta voltak, majd ezt követően 2009 nyarán még több olyan számítógépet foglaltak le, melyeken hasonló fájlokat fedeztek fel. Sőt, arra is utaltak, hogy ezeket a gondokat a hadsereg már a boszniai háború, de 2004 óta biztosan ismeri, ám nem foglalkoztak vele kellőképpen.

A napvilágra került információk egymásnak ellentmondóak, ám a hadsereg nem sokkal később elismerte a probléma létezését, de azt állítják, hogy még nem tudják, milyen sérülékenységből eredhetett az adatlopás, ezért egyelőre nem tudják kijavítani, vizsgálják a körülményeket – arra történtek utalások, hogy a titkosítási módszerek, illetve azok alkalmazása körül nincs minden rendben. A helyzetet súlyosbítja, hogy a WSJ értesülései szerint az USA-val szemben álló erők feltehetőleg Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában is alkalmazták a módszert. A hivatalosság ugyanakkor igyekszik súlytalannak beállítani a problémát, s kijelentették, hogy mivel már régóta ismerik, megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Az ügyet még átláthatatlanabbá teszi, hogy biztonsági szempontokra hivatkozva érdemi reakciókat sem a Védelmi Minisztérium, sem a Predatorok gyártója nem publikál. Az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a sérülékenység nem teszi lehetővé, hogy az ellenfelek átvegyék a gépek irányítását, de arra minden jel szerint képesek, hogy a gép által sugárzott adásokat fogják és rögzítsék, illetve nyomon tudják követni a repülőket.

Azóta történt

Előzmények