Hirdetés

Kitörölhetetlen e-mailek bosszantják az iPhone-felhasználókat

Hirdetés

Több iPhone készülékkel kapcsolatos fórumon is beszámoltak felhasználók egy kétségkívül bosszantó – esetenként biztonsági kockázatot is rejtő – jelenségről, melyet az operációs rendszer 3.0-s verziójában figyeltek meg. A Cult of Mac oldal írása szerint arról van szó, hogy az Apple okostelefonja és az iPod Touch médialejátszó alapértelmezett levelezőkliense egyaránt helytelenül kezeli a kitörölt e-maileket: az üzenetek – a kukából törlést követően is – egyszerűen visszakereshetőek és újra megjeleníthetőek a Spotlight indexelő- és keresőalkalmazás segítségével. Olybá tűnik, a problémát a Spotlight gyorsítótárának működésében kell keresni: a szoftver nem szinkronizálja össze az üzenet státuszát a levelezőklienssel, így a cache olyan leveleket is megőriz, amelyet egyszerűen nem volna szabad.

Matt Janssen, a Cult of Mac egyik olvasója készített egy videofelvételt, melyen részletesen bemutatja, milyen lépések szükségesek az enyészetnek szánt e-mailek feltámasztásához. A felhasználó nem csupán friss üzeneteken tesztelte a sajátos funkciót – alkalmazott technikájával több hónapos leveleket is sikerrel „hozott vissza.”

Janssen után szabadon mi is szembesültünk kitörölhetetlen üzenetekkel. Létrehoztunk egy mezei e-mail fiókot, beállítottuk a szükséges paramétereket az iPhone-on, majd elküldtünk egy tesztüzenetet a készülékre. A levelet töröltük a beérkezett üzenetek mappájából, majd gondosan kiürítettük a kukát. Elindítottuk a Spotlight alkalmazást, és a törölt üzenet tárgyában szereplő egyik kifejezést adtuk meg keresési szövegként – s valóban, a szoftver azonnal listázta az imént nullázott e-mailt igaz, Janssennel ellentétben a levél testébe nem tudtunk beleolvasni.

Fórumhozzászólások szerint az iPhone OS 3.1-es verziójában kijavították a közkeletűen hibának nevezett funkciót, de erről hivatalos értesítés egyelőre nem jelent meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények