Hirdetés

2018. november 18., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » M2M rovat

Ipari automatizálás Európa Szélén - mi a kérdés?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Rockwell Automation Romániában és Magyarországon is irodát nyitott, intelligens gyártásra buzdítanak. Az Irinyi-terv, vagy Kelet-Közép-Európa érdekli őket?

Az ipari automatizálás területén legnagyobbnak számító amerikai Rockwell Automation Budapesten és Bukarestben is irodát nyitott a közelmúltban, ezzel kívánva fellendíteni üzleti tevékenységét Kelet-Közép-Európa országaiban. Ugyan a régiós központ továbbra is Prága, a vállalat döntéséről érdemes pár szót ejteni.

Hirdetés

A magyar piac nem ismeretlen a Rockwellnek: a gumiabroncsokat gyártó cégeket jól ismerik, hiszen a Bridgestone, a Hankook és a Michelin hazai gyárai is ügyfeleik sorát gyarapítják. Jóllehet, nem miattuk döntött úgy a vállalat, hogy Magyarországon is irodát nyit, hanem ennek sokkal inkább az Irinyi-tervhez van köze. Az idén márciusban bemutatott iparstratégia szerint hazánk „2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozik” majd.

„A kormány tovább erősíti nemzeti ipart, épít az innováció erejére, segíti az új munkahelyek létrejöttét és támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését” – ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az iparstratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős szakminiszter nyilatkozta az Irinyi-tervet bemutató sajtótájékoztatón. Át kell állni az innováció vezérelt gazdaságra – fogalmazott.

Mindehhez a kormány álláspontja szerint új technológiákra, energia- és anyaghatékonyság növelésére, területi egyenlőtlenségek megszüntetésére és munkahelyteremtés-ösztönzésre van szükség. A grandiózus tervekhez hasonlóan nagy halom pénz kell, ami konkrétan azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 12 000 milliárd forint uniós támogatás hatvan százalékát fordítják majd közvetlenül gazdaságfejlesztésre a miniszter tájékoztatása alapján a következő négy év során

A stratégia célként tűzi ki, hogy a GDP tekintetében a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen az ipar aránya 2020-ig, mindezt úgy, hogy Varga csökkenteni kívánja a járműipar és a hozzá kapcsolódó beszállítói ipar túlsúlyát. Ebben a törekvésben láthatott potenciált a Rockwell is, amikor budapesti iroda nyitására adta a fejét. Adódott viszont egy lehetőség, hogy a találgatások helyett kérdéseket tegyünk fel a közép-kelet-európai régió vezetőjének, Peter Rozeknek, mi pedig arra gondoltunk, hogy felkérjük olvasóinkat, a kapcsolódó fórumban mondják el, mire kíváncsiak a világ legnagyobb automatizálással foglalkozó vállalata kapcsán, akár globális, regionális, vagy kifejezetten hazai jelenlétükkel kapcsolatban. A legizgalmasabb kérdéseket fel fogjuk tenni Rozeknek.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.