Ukrajnában nyert tendert az IP Systems

A magyar tulajdonú IP Systems Zrt. nyerte az Ukrtransgaz által kiírt közbeszerzést, melynek keretében integrált informatikai platformot szállít több mint 2 millió euró értékben.

A vállalat közleménye azzal indít, hogy az Ukrtransgaz 146 milliárd m3/év szállítói kapacitással és 12 gáztárolóban összesen 32 milliárd m3 tárolói kapacitással rendelkezik, ami európai mércével mérve is igen jelentős. Az ukrán csővezetékrendszer Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Románia felé is közvetlenül kapcsolódik az egységes elvek szerint működő európai infrastruktúrához.

Az új szerződés értelmében a dinamikusan fejlődő piacon 2018-tól a magyar IP Systems Zrt. szoftverével Ukrajna is harmonizálja a gázkereskedelem szabályait az Európai Unióval. „Az ukrán szállítórendszert a sok és nagyméretű fizikai tárolók rugalmassá teszik. Ennek a meghatározó méretű földgáz-infrastruktúrának az európai kereskedelmi rendszerbe integrálásával Kelet-Európa földgázellátási biztonsága hosszú távon jelentős mértékben javulhat. Megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen fontos projektben kaptunk szakmailag meghatározó szerepet” – nyilatkozta Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója.

A megbízás keretében az IP Systems integrált tárolói és szállítói szoftverét vezeti be és szabja testre a helyi sajátosságoknak megfelelően az Ukrtransgaznál. A TSO-IP a földgázt szállíttatók, illetve fölgázzal kereskedők számára biztosít európai szintű hozzáférést a szállítórendszerhez, a Storage-IP pedig a tárolói kapacitás piaci használatát teszi lehetővé. A tervek szerint 2018-tól mindkét fizikai infrastruktúra üzleti használata a kapacitáslekötéstől az elszámolásokig az IP Systems rendszerein valósul meg. A TSO-IP egyébként 2007 óta működik a magyar rendszerirányítónál, a Storage-IP pedig itthon és Horvátországban támogatja a gáztárolók napi használatát.

Azóta történt

Előzmények