IP-telefónia kkv-k számára

A Siemens távközlési ágazata szerdán Magyarországon is bemutatta elsősorban kis- és középvállalatok számára készült, internet-protokollra épülő integrált kommunikációs rendszerének legújabb családtagjait, a HiPath 2000 sorozat berendezéseit. A nyitott szoftverarchitektúrájú, SIP protokollt (Session Initiation Protocol) alkalmazó, Linux-alapú rendszer segítségével ugyanazon a hálózaton bonyolítható az adat- és hangátvitel, így hozzájárul a kommunikációs költségek csökkentéséhez.

Felhasználói oldalról számítógépek, telefonok és egyéb kommunikációs eszközök csatlakoztathatók a HiPath-hálózathoz, míg a szolgáltatói oldalon akár ISDN-, akár xDSL-kapcsolat megvalósítható. A HiPath 2000 egy olyan soft switch berendezés, amely az internet-routerek és a ComScendo hangátviteli szolgáltatások előnyeit egyesíti egy rendszerben. Legfeljebb 30 fő egyidejű adat- és beszédkommunikációs igényeit képes kielégíteni; kkv-k teljes belső és külső kommunikációjának biztosításán kívül alkalmas nagyobb vállalatok önálló telephelyeinek kiszolgálására is, melyhez biztonságos VPN-kapcsolat létesíthető a központ felé.

Felhasználói szempontból az alkalmazás kényelmes, rugalmasan alakítható. A végkészülékeken egyéni PIN kód beütésével bármelyik mellékállomásról elérhetők az előre beprogramozott szolgáltatások és adatok. A HiPath 2000 a megszokott telefóniával azonos szintű hangminőséget biztosít, és használhatók mindazok a kényelmi funkciók, amelyeket a korábban alkalmazott rendszereknél megszoktunk, így a konferencia-kapcsolás, a hold funkciók vagy a csengési beállítások. A hangátvitel minőségét a QoS rendszer (Quality of Service) biztosítja, amely a hálózaton belül mindig magasabb prioritást biztosít a hangkommunikációnak.

A HiPath 2000 berendezésekre legfeljebb öt WLAN hozzáférési pont kapcsolható, így valamennyi szolgáltatás elérhető Voice over WLAN-t nyújtó vezeték nélküli telefonokról, és lehetőség van az egyes hozzáférési pontok között a beszélgetés megszakadása nélküli váltásra, roamingra is. A HiPath 2000 router, tűzfal, gateway funkciókat egyesít, ISDN és xDSL típusú internetcsatlakozásra ad módot, és van egy DMZ portja is kívülről elérhető szerverek számára. A kisebbik modellt, a HiPath 2020-at 20 fő egyidejű kiszolgálására tervezték. A HiPath 2030 már 30 felhasználót kezel, rendelkezik integrált hangposta funkcióval, és közvetlenül csatlakoztathatók hozzá analóg telefonok is. A tervezéskor az egyszerű telepítést és adminisztrációt is szem előtt tartották, a kezelést a konfigurációs felület februárra várható magyarítása fogja még könnyebbé tenni.

Azóta történt

Előzmények