Hirdetés

Októbertől veszi át az Invitel a tudakozót – új számon

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, a 2013 novemberében egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatáselemek nyújtására kiírt pályázat lezárásaként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az egész ország területére kiterjedően az Invitelt bízta meg az országos belföldi tudakozó szolgáltatás nyújtásával. A váltási folyamat július 14-én ért új fázisába, amikor az NMHH elnöke, Karas Monika aláírta az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával, David McGowannel. A szerződés értelmében 2014. október 1-től az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma pedig 11-800-ra változik.

Hirdetés

Harmonizáció és váltás

Az NMHH közleményében jelzi, hogy a pályázat eredményeként az összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő Invitel Távközlési Zrt.-t jelölte ki az országos belföldi tudakozó jövőbeni szolgáltatójának. Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amelyek a háromtagú telefonszámok fokozatos kivezetésére irányulnak – a tudakozó telefonszáma megváltozik, és a tervek szerint a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét 2014. december 31-ig visszavonja.

Az NMHH által kijelölt új telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó szolgáltatást 2014. október 1-től valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető a 11-800-as hívószámon veheti igénybe függetlenül attól, hogy melyik belföldi szolgáltató hálózatából indította a hívást. Az NMHH rendelettervezete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondással is figyelmeztetik majd a fogyasztókat a változásra.

Összehangolás

A hatályos EU-rendelkezések előírják a tudakozó szolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a most aláírt szerződés három évre szól. A 2014. augusztus 1-jén életbe lépő megállapodást követően az Invitel bekéri és összegyűjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévő előfizetői adatokat, az adatbázisokat pedig a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidőre naprakésszé teszi.

Azóta történt

 • Az új varázsszám: 11 800

  2014. október elsejétől ötjegyű lesz az országos belföldi egyetemes tudakozó szolgáltatásának hívószáma: a jövőben a 11 800-at kell hívni.

 • Egyre hülyébb tudakozószámok jönnek

  Nem mondhatjuk, hogy a 197 vagy a 198 telitalálat volt, de 11 818 vagy a 11 824 még rosszabbnak tűnik.

 • Az Invitel továbbra is intenzíven fejleszti hálózatát

  A vállalat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatja 2012-ben indított nagyszabású, mintegy 4,5 milliárd forint volumenű fejlesztési programjának megvalósítását.

 • A DIGI megkapta a mobilszolgáltatói engedélyt

  A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést.

Előzmények