Nem dugul be az internet

Több olyan pesszimista jóslat hangzott el az elmúlt években, melyek szerint az internet jelenlegi infrastruktúrája nem fogja elbírni a felhasználó tartalmak feltöltése, a videomegosztó oldalak vagy a fájlcserélő hálózatok miatt ugrásszerűen növekvő forgalommenyiséget, és nagyszabású fejlesztések nélkül néhány éven belül „bedugul”. Egy most publikált felmérés szerint viszont erre egyelőre semmi nem mutat: a rendelkezésre álló sávszélesség összességében már második éve gyorsabban bővül annál, ahogy a forgalom nő.

Amint az internet infrastruktúráját monitorozó TeleGeography adataiból kiderül: a teljes nemzetközi sávszélesség az elmúlt egy évben 62 százalékkal nőtt, miközben a forgalom csupán 53 százalékkal. Ennek köszönhetően számos gerinchálózaton csökkent a kihasználtság, a 2007-ben jellemző 31-ről 29 százalékra (illetve csúcsidőszakban 44-ről 43 százalékra). És bár az egyes régiók között jelentős eltérések vannak, mindez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy a YouTube vagy a p2p két vállra fogja fektetni a hálózatot.

Kontinensekre lebontva a hálózati kihasználtság Európában és Ázsiában csökkent, Észak- és Latin-Amerikában viszont emelkedett. A leglátványosabb kapacitásbővülés egyébként Latin-Amerikához és Dél-Ázsiához kapcsolódó linkeknél volt tapasztalható, itt a sávszélesség 2007 közepe óta 119, illetve 112 százalékkal nőtt.

„A széles sávú előfizetések számának növekedése 2001 óta lassul, de az egyes előfizetők egyre nagyobb forgalmat generálnak, elsősorban a böngészőben nézhető videók, a p2p szolgáltatások és a streaming tartalom miatt” – beszélt a jelentés kapcsán a nyilvánvaló trendről Alan Mauldin, a TeleGeography kutatási vezetője.

Azóta történt

  • A magyarok fele nem internetezik

    Javultak a mutatók, de még messze vagyunk az európai átlagtól. Jellemzően a budapesti fiatalabbak neteznek, a férfiak nagyobb arányban, mint a nők.

  • Jövőre akadozni fog a neted

    Hálózati infrastrukturális fejlesztések nélkül jövőre lelassul és egyre bizonytalanabbá válik az internetkapcsolat, állítják szakértők.

Előzmények