Frissítve: Az IE9-hez mégsem fog kelleni a Windows 7 SP1

ie-logóFigyelmeztetés: A Microsoft hírünk írását követően megváltoztatta álláspontját, ennek ismertetését lásd a hír végén található „frissítésben”.

A Microsoft böngészőjének új kiadását, az Internet Explorer 9-et csak a még készülő első szervizcsomaggal (SP1) frissített Windows 7-re lehet majd telepíteni – fedezte fel a héten az Ars Technica. Ezt a szoftvervállalat a program informatikus szakembereknek szánt FAQ-jában közölte.

Ez azért furcsa, mert az SP1 a Windows 7 esetében egyszerűen a Windows Update-en keresztül megjelent frissítések, valamint az ügyfelek és partnerek visszajelzései alapján készült hotfixek gyűjteménye lesz – legalábbis eddig ezt hangsúlyozta a Microsoft. Márpedig ha valóban ez a helyzet, nehezen érthető, hogy miért lesz rá szüksége az új böngészőnek. Az Internet Explorer 9 múlt héten kiadott bétája négy Windows 7 patchet igényelt (ezek közül kettő júniusban, kettő augusztusban jött ki), melyek vagy a grafikával kapcsolatos javítások, vagy az IE9 szolgáltatásainak támogatására készítik elő a rendszert. A béta telepítője azonban gondoskodott ezek installálásáról azokon a rendszereken, ahol hiányoztak.

Feltehetően összefügg e rendszerkövetelménnyel, hogy a Microsoft egy friss blogbejegyzésben azt tanácsolja a vállalati felhasználóknak, hogy az Internet Explorer 9 közelgő megjelenése kapcsán ne változtassanak a migrációs menetrendjükön, és „folytassák a Windows 7-re és az Internet Explorer 8-ra történő átállást”, és majd később térjenek át az új böngészőre. Közismert, hogy cégek a Windowsok szervizcsomagjainak telepítésére csak több hónapnyi fáziskéséssel, hosszú kompatibilitástesztelési időszak után szánják el magukat.

A Microsoft azt eddig nem árulta el, hogy mikor várható az Internet Explorer 9 és a Windows 7 SP1 kiadása. A várakozások szerint mindkét frissítés 2011 első félévében készül majd el, talán egy időben válnak elérhetővé.

Azt, hogy Windows Vistán milyen feltételekhez lesz kötve az új böngésző telepítése, nem tudni, a most megjelent béta rendszerkövetelményei között e platformnál csupán a „Service Pack 2 (SP2) vagy újabb” kitétel szerepel. Amint az ismert, Windows XP-n már nem fog futni az Internet Explorer 9.

Frissítés: A cég hírünk megírását követően frissítette az új böngésző bétájához kiadott, a hírben is hivatkozott FAQ-ot, amelyben arra a kérdésre, hogy „Amikor a Microsoft kiadja az Internet Explorer 9-et, az megköveteli-e a Windows 7 Service Pack 1-et?” most a korábbival ellentétes válasz szerepel. A következő: „Nem. Az Internet Explorer 9 olyan rendszerekre települ, melyeken vagy a Windows 7 RTM, vagy a Windows 7 SP1 található. Ha az Internet Explorer 9-et olyan rendszerre telepíti, melyre a Windows 7 RTM van installálva, kiegészítő operációsrendszer-komponensek is telepítésre kerülnek a folyamat részeként. Ha az Internet Explorer 9-et olyan rendszerre telepíti, amelyen a Windows 7 SP1 van installálva, ezek a kiegészítő komponensek már jelen vannak a számítógépen, és a böngésző telepítésekor nincs szükség az újbóli telepítésükre. Ezért nem kötelező a rendszer újraindítása akkor, ha az Internet Explorer 9-et egy Windows 7 SP1-es rendszerre telepíti.”

Azóta történt

Előzmények