Újabb lépés az önvezető hajók irányába

Az Intel és a Rolls-Royce együttműködéseként megszülető rendszer biztonságosabbá és olcsóbbá teheti a vízi közlekedést.

Két éves munka után révbe ért a Rolls-Royce és az Intel együttműködése, hiszen megszületett az Intelligent Awareness System nevű  technológia, amelyet kifejezetten hajók számára fejlesztettek ki, és amelyben komoly szerepet kap a mesterséges intelligencia.


[+]

Az eljárás a műholdas adatok, a LIDAR (lézer alapú távérzékelés), a radar, a hagyományos és hőkamerák, az időjárás előrejelzések adatainak és felvételeinek automatizált feldolgozását végzi. Az Intelligent Awareness System működés közben napi egy TB adatot generál, amelyet a hajókon elhelyezett SSD-ken tárolnak, hogy aztán később egy felhőalapú rendszerbe töltsék fel a kapott állományokat.

Tehát tulajdonképpen a hajó "füleként és szemeként" funkcionál úgy, hogy ebben humán erőforrásra nincs szükség. Ez pedig értelemszerűen biztonságosabbá teheti a hajózást, legalábbis a Rolls-Royce tecnológiai igazgatója, Kevin Daffey elmondása alapján, hiszen állítása szerint a tengeri, vízi balesetek 70-80 százalékát emberi hiba okozza. Azt is elárulta, hogy ezáltal jelentősen, akár 30 százalékkal csökkenthetőek a hajózási költségek is, hiszen egyrészt rengeteget lehet majd spórolni a karbantartáson, illetve az alkatrészeken is. Sőt, az Intelligent Awareness System meglátása szerint akár egyfajta fekete dobozként is funkcionálhat, ami bizonyíthatja a biztosítótársaságok felé, hogy a hajót biztonságosan üzemeltették.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények