Hirdetés

Visszahívja a Sandy Bridge vezérlőchipjeit az Intel

Hirdetés

Intel P67Hibát fedezett fel a január elején bemutatott Sandy Bridge kódnevű processzorgenerációt kiszolgáló alaplapi vezérlőchipben az Intel – jelentette be ma a kaliforniai félvezetőgyártó vállalat. Az érintett termékeket visszahívják és kicserélik, ami az idei első negyedévben várhatóan 300 millió, összesen pedig 700 millió dollár rendkívüli költséggel rontja a cég mérlegét.

Az Intel közleménye szerint a hiba a Cougar Point kódnevű, 6-os sorozatú alaplapi chip Serial-ATA (SATA) vezérlőjében található: egyes SATA-portok teljesítménye idővel romlik, ami az azokhoz kapcsolt perifériák (merevlemezek és optikai meghajtók) teljesítményét és működését negatívan befolyásolhatja. A vállalat a problémát azonosította, a hibás chipek gyártását leállította, és megkezdte a javított változatok előállítását – közölték. Az új verziók szállítását február végén tudják megkezdeni.

A vállalat szerint mivel új termékről van szó, viszonylag kevés vásárlót érinthet a hiba. „A potenciálisan érintett termékek közül végfelhasználókhoz egyedül a második generációs Core i5 és Core i7 négymagos rendszerek kerültek. Az Intel meglátása szerint a fogyasztók nyugodtan használhatják tovább a rendszereiket, amíg a számítógép gyártója biztosítja a végleges megoldást” – áll a vállalat nyilatkozatában, ami azt sejteti, hogy a hiba adatvesztést nem okoz. Az érintett felhasználóknak azt javasolják, vegyék fel a gép gyártójával a kapcsolatot.

A termékcsere várható összköltségét 700 millió dollárra becsüli az Intel, az első negyedévre ebből 300 millió dollár jut majd. A vállalat egyben közölte, hogy lezárta az Infineon vezeték nélküli üzletágának felvásárlását, és a negyedév végéig várhatóan pontot tesz a McAfee-akvizíció végére is. A visszahívás és e tranzakciók hatása tükröződni fog a 2011 első három hónapjára vonatkozó pénzügyi jelentésben. Az erre az időszakra szóló előrejelzést módosították: a korábbi 11,3–12,1 milliárd dolláros árbevételsáv helyett most 11,1–11,9 milliárd dolláros forgalmat vár a cég, a bruttó nyereséghányad – azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – pedig 64 százalék helyett 61 százalék körül alakul majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények