Elhunyt az Intel legendás vezére

Az Intel egyetlen nem mérnök végzettségű irányítója rajta hagyta keze nyomát a vállalaton, meghatározó alakja volt cégnek, melyet nyolc éven át vezetett.


Paul Otellini (1950-2017)

A vállalat tegnap jelentette be, hogy tíz nappal 67. születésnapja előtt, október másodikán elhunyt Paul Otellini, az Intel korábbi vezérigazgatója.

Hirdetés

Otellini egy vallásos San Franciscó-i családban nőtt fel, kamaszkorától fogva dolgozott, 1968-ban érettségizett (az Intelt ebben az évben alapították), majd 1972-ben közgazdasági diplomát szerzett. Az MBA után 1974-ben került az Intel pénzügyi osztályára, majd 1989-től már Andy Grove asszisztense volt, és nagyban segítette például a Pentium termékvonal sikeres bevezetését.

A szakember gyakorlatilag egész életét az Intelnél töltötte el, mely cégnek 49 éves története során mindössze hat vezérigazgatója volt, közülük Otellini volt az ötödik (és az egyetlen, aki nem volt mérnök), és a pozíciót 2005 májusi kinevezése után 2013-as visszavonulásáig töltötte be. Idő előtti lelépéséhez – 65 év a nyugdíjkorhatár az Intelnél – leginkább az vezetett, hogy bár a vállalat kiemelkedően sikeres volt, Otellini vezetése alatt az éves árbevétel 39 milliárd dollárról 54 milliárdra nőtt, a hagyományos személyi számítógépekre koncentráltak, és erősen lemaradtak az akkor robbanó mobilos piacon. Utóda Brian Krzanich lett, aki ma is vezeti az Intelt.

Mivel nem volt mérnök, a kereskedelmi osztály éléről lett vezérigazgató, egész másképp látta a vállalat céljait, mint a műszakiak, emiatt a visszafogott stílusú, de energikus és kemény vezetőnek folyamatosak voltak a konfliktusai velük, ugyanakkor, ahogy most a hivatalos közlemény is fogalmaz, fontos volt, hogy Otellini végig szorgalmazta az ügyfélközpontú tervezés és termelés fontosságát. Ennek folyományaként igyekezett diverzifikálni a vállalat működését, hogy ne csak a chipgyártásra támaszkodjanak, olyan vásárlói platformokat alakított ki, mint pl. a Centrino technológia, mely tovább erősítette az Intel pozícióját a laptopok szegmensében.

Nyugdíjba vonulása után életét a jótékonysági tevékenységeknek szentelte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények