Az Intel 5 milliárd dolláros chipgyárat építhet Olaszországban

Állítólag augusztus végén jelenthetik be az együttműködést: az első befektetés az Intel részéről egy 5 milliárd dolláros chipgyár lenne Olaszországban.

Hónapok óta nem titok, hogy az Intel nagy európai befektetéseiből Olaszország is szeretne részesülni, ezért pedig régóta egyeztet a két fél, komoly kedvezményekről is lehetett már hallani. A legutóbbi jelentések szerint már közelednek a konkrét megállapodásokhoz.

Első körben állítólag egy fejlett, 5 milliárd dolláros chipgyárat építene Olaszországban az Intel. Ez is a része lenne a korábban bejelentett, 88 milliárd dolláros európai befektetési programnak, amely az ázsiai importtal szembeni függőséget és az ellátási gondokat csökkentené a régióban.

Nevük elhallgatását kérő források szerint még augusztus vége előtt összehozná az olasz kormány a megállapodást. Ennek keretében az Intel teljes befektetésének akár 40 százalékát is átvállalná az olasz vezetés, idővel pedig több mint 5 milliárd dollárt fektetne be az országban a cég.

A jól értesültek szerint Piemont vagy Veneto régiókban épülhet az első gyár, de döntés még nem született.

Az olasz kormány ezen felül megbeszéléseket folytat a francia-olasz STMicroelectronics, a tajvani MEMS és TSMC, valamint az izraeli Tower Semiconductor chipgyártókkal is (utóbbit az Intel idén megvette). Az STMicroelectronics a múlt hónapban szerződött a GlobalFoundries céggel egy 5,7 milliárd dolláros, francia chipgyár építésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények